Pasak jų, tai yra rekordiškai didelis skaičius migrantų, per vieną parą pasiekusių šią teritoriją.

Vienas Ispanijos vyriausybės delegacijos Seutoje atstovas pažymėjo, kad antplūdis, prasidėjęs tvyrant didelei įtampai tarp Madrido ir Rabato, pagal savo mastą yra beprecedentis ir galėtų dar labiau padidėti.

Pasak pareigūno, migrantai pasiekė Seutą plaukte arba perbridę nusekusią jūrą iš kaimyninio Maroko paplūdimių, esančių už kelių kilometrų į pietus. Per kelionę žuvo vienas vyras.

Pirmadienio rytą delegacija pranešė apie 100 migrantų atvykimą ir kad dauguma jų buvo jauni vyrai, o likę – vaikai ir moterys. Dalis atvykėlių naudojo pripučiamus plaukimo ratus ar gumines valtis.

Kitiems pavyko faktiškai pėsčiomis įveikti atstumą iki anklavo, naujienų agentūrai AFP pranešė minėtas vyriausybės atstovas. Bėgant dienai atvykėlių skaičius sparčiai augo.

Raudonojo Kryžiaus apžiūrėti migrantai buvo nugabenti į priėmimo centrą Tarachalio paplūdimyje, o valdžios atstovai per susitikimą aptarė atsaką į susiklosčiusią padėtį, atsižvelgiant į rekordinį atvykėlių skaičių.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip nuo uolėtų paplūdimių leidžiasi plaukti virtinė migrantų. Kai kurie iš jų dėvėjo tik apatinius, o kiti – įprastus drabužius.

Iš pradžių Maroko policija tiesiog stebėjo, o paskui pradėjo vaikyti besirenkančią praeivių minią.

Ispanijos vidaus reikalų ministerija pirmadienį vakare išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad į Seutą bus nedelsiant išsiųsti „Civilinės gvardijos ir nacionalinės policijos pastiprinimai“ – iš viso 200 pareigūnų.

Pasak ministerijos, „Ispanijos ir Maroko valdžios institucijos neseniai pasiekė susitarimą dėl į [Seutos] paplūdimį atvykstančių Maroko piliečių sugrąžinimo į gimtąją šalį“. Pareiškime priduriama, jog abi valstybės „nuolat“ palaiko ryšius šiuo klausimu.

Maroko valdžia pirmadienio vakarą neatsakė į AFP prašymą pateikti komentarų.

Atvykimų banga kilo išaugus įtampai tarp Madrido ir Rabato dėl Vakarų Sacharos nepriklausomybės judėjimo lyderio buvimo Ispanijoje.

Maroką supykdė žinia, kad fronto POLISARIO lyderis Brahimas Ghali nuo balandžio vidurio gydomas Ispanijoje dėl COVID-19.

POLISARIO jau ilgą laiką kovoja už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)