„Mes ruošiamės dirbti taip, kad nepriklausomybės grupės nelaimėtų“, – sakė antradienį M. Rajoy Ispanijos radijui.

Katalonijos nepriklausomybės krizė kelia nerimą Briuselyje ir pastūmėjo daugiau kaip 2400 firmų perregistruoti savo būstines už šio turtingo šiaurės rytų regiono ribų.

M. Rajoy praėjusį mėnesį atstatydino buvusio Katalonijos lyderio Carles Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) kabinetą dėl jo veiksmų, siekiant nepriklausomybės nuo Ispanijos, paleido regiono parlamentą ir paskelbė gruodžio 21 dieną vyksiančius pirmalaikius rinkimus.

Ispanijos premjeras dabar siekia užsitikrinti rinkėjų paramą savo konservatyviajai Liaudies partijai (PP) Katalonijoje, kurios gyventojai yra labai susiskaldę nepriklausomybės klausimu, nepaisant regiono parlamento paskelbtos nepriklausomybės.

Per 2015 metų rinkimus Liaudies partijai pavyko užimti tik penktą vietą šiame regione. Tuomet į valdžią atėjo 7,5 mln. gyventojų turinčio regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos palaikančios grupės.

Antradienį M. Rajoy paskelbė „raginimą masiškai dalyvauti“ gruodžio 21 dienos rinkimuose, išreikšdamas viltį, kad už Katalonijos išsaugojimą Ispanijoje pasisakantys rinkėjai šį kartą aktyviai dalyvaus balsavime.

Keletas buvusių Katalonijos ministrų kabineto narių šiuo metu yra įkalinti dėl savo veiksmų, siekiant regiono nepriklausomybės, kurios nepripažįsta Ispanijos konstitucija.

Pasak M. Rajoy, sulaikytiems pareigūnams neuždrausta dalyvauti regiono valdžios rinkimuose, tačiau jiems „reikia gerbti įstatymą“.

„Jie visi gali dalyvauti kaip kandidatai“, nes teisėjas nepaskelbė, kad jie neturi tokios teisės, sakė M. Rajoy radijui COPE.

Tačiau premjeras pridūrė, kad atstatydinti Katalonijos pareigūnai yra „politiškai delegitimuoti“, nes paskelbdami nepriklausomybę jie „apgavo Katalonijos piliečius“.

C. Puigdemontas, po Katalonijos nepriklausomybės paskelbimo išvykęs į Belgiją, žada kelti savo kandidatūrą kito mėnesio rinkimuose.

Kilusiai krizei sumažinus C. Puigdemonto centro dešiniosios Katalonijos Europos demokratų partijos (PDeCAT) populiarumą, jos lyderis tikėjosi suformuoti vieningą separatistinį bloką su buvusia savo vyriausybės partnere Katalonijos kairiąja respublikonų partija (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC).

Tačiau praėjusią savaitę ERC pranešė, kad neleis savo kandidatams balotiruotis kartu su PDeCAT kandidatais.

C. Puigdemontas kaltina Madridą „represijų bangos“ rengimu prieš separatistus, o ES pareigūnai atkakliai palaiko M. Rajoy šioje krizėje.