Ispanijos Ministras Pirmininkas Mariano Rajoy po nepaprastojo kabineto posėdžio pareiškė prašysiąs Senato leisti centrinės vyriausybės ministrams perimti regiono administracijos pareigūnų įgaliojimus, kol „tęsis ši išskirtinė situacija“, ir suteikti jam įgaliojimus paskelbti naujus regiono valdžios rinkimus. Dabar tą padaryti gali tik Katalonijos vadovai.

Ispanijos Senatas spręs, ar pritarti šiems precedento neturintiems žingsniams. Šis procesas truks apie savaitę.

M. Rajoy teigimu, jis naudojasi 155-uoju Ispanijos konstitucijos straipsniu, siekdamas atkurti „normalią padėtį“ šalyje, kuri dėl Katalonijos nepriklausomybės siekio išgyvena didžiausią per pastaruosius dešimtmečius institucinę krizę. Anot jo, nauji regiono valdžios rinkimai Katalonijoje turėtų būti surengti per artimiausią pusmetį.

„Nė viena šalis pasaulyje neleistų tokios padėties savo teritorijoje, – šeštadienį pareiškė premjeras. – Sieksiu paskelbti rinkimus iš karto, kai bus atkurta normali padėtis.“

Katalonijos valdžios atstovas pranešė, kad regiono lyderis Carlesas Puigdemont'as pakomentuos Madrido vyriausybės sprendimą šeštadienį 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

M. Rajoy partija turi dauguma Senate. Be to, premjero siekį užkirsti kelią Katalonijos nepriklausomybei ir išlaikyti Ispanijos teritorinį vientisumą remia pagrindinės opozicijos partijos.

Konstitucijos 155-asis straipsnis leidžia centrinei valdžiai įsikišti, jei kuris nors iš 17 Ispanijos autonominių regionų pažeidžia pagrindinį šalies įstatymą. Nuo konstitucijos priėmimo 1978 metais šis straipsnis nė kartą nebuvo pritaikytas, tačiau konservatyvioji M. Rajoy vyriausybė teigia neturinti kitos išeities, tik įvesti tiesioginį valdymą Katalonijoje.

Manoma, kad tokiam Madrido žingsniui griežtai nepritars ne tik nepriklausomybės šalininkai, bet ir nuosaikūs katalonai, kurie jį laikys kėsinimusi į jų autonomiją.

Katalonų lyderis C. Puigdemont'as yra pagrasinęs surengti balsavimą regiono parlamente dėl nepriklausomybės nuo Ispanijos paskelbimo.

Katalonų visuomeninės organizacijos – varomoji bandymo atsiskirti nuo Ispanijos jėga – pavadino centrinės valdžios priemones „autoritarinėmis“ ir paragino nedelsiant paskelbti naują Katalonijos Respubliką.

Madrido vyriausybės žingsnis taip pat papiktino kai kurias Ispanijos politines partijas.

„Esame šokiruoti dėl demokratijos sustabdymo Katalonijoje,“ – sakė kraštutinių kairiųjų partijos „Podemos“ atstovas Pablo Echenique. Jis pažadėjo siekti, kad M. Rajoy ir jo Liaudies partija pasitrauktų iš nacionalinės vyriausybės.

Ilgai brendusi konstitucinė krizė dėl Katalonijos atsiskyrimo paaštrėjo, kai spalio 1 dieną regiono valdžios pareigūnai surengė ginčijamą referendumą dėl nepriklausomybės ir paskelbė, kad jo rezultatas suteikia regionui teisinį pagrindą atsiskirti nuo Ispanijos.

Šalies Konstitucinis Teismas iki šio atmetė bet kokius atsiskyrimo nuo Ispanijos bandymus, tarp jų ir Katalonijos referendumą, kaip neteisėtus.

Ispanijos opozicijos partijos yra susitarusios paremti M. Rajoy siekiant panaikinti Katalonijos autonomiją ir taip sužlugdyti regiono nepriklausomybės siekį.

Verslui palankios Piliečių partijos pirmininkas Albertas Rivera sakė remiąs premjero žingsnius, nes Katalonijoje būtina atkurti visuomenės vienybę ir teisinį saugumą, kad įmonės gali likti šiame regione. Šimtai bendrovių jau perkėlė savo būstines į kitus Ispanijos regionus, siekdamos išvengti nestabilumo.

Barselonos gyventojai Rosai Isart Ispanijos vyriausybės pasiryžimas neleisti Katalonijai atsiskirti nuo Ispanijos primena generolo Francisco Franco diktatūros laikus.

„Neįtikėtina, kad vėl tenka tai matyti dėl politikų, kurie nežino, kaip susikalbėti, nekompetentingumo,“ – sakė ji.

Nepriklausomybės šalininkai šeštadienio vakarą planuoja surengti eitynes Barselonoje ir raginti paleisti dviejų įtakingų separatistų judėjimų lyderius Jordi Cuixartą (Žordį Kuišartą) ir Jordi Sanchezą (Žordį Sankesą). Šie veikėjai nuo pirmadienio laikomi arešte, pareigūnams atliekant tyrimą dėl jų įtariamos antivyriausybinės veiklos.

Eitynėse planuoja dalyvauti C. Puigdemont'as ir kiti Katalonijos vyriausybės nariai.