„Referendumo dėl Katalonijos apsisprendimo šiandien nebuvo. Įstatymų viršenybė tebegalioja visa jėga“, – vyriausybės vadovas pareiškė kreipdamasis į tautą per televiziją.

Jis taip pat pagyrė policijos įsikišimą, nepaisydamas visuotinės kritikos dėl pareigūnų veiksmų, kai per susirėmimus sekmadienį nukentėjo šimtai gyventojų. „Turėjome padaryti tai, ką privalėjome. Šiandien nugalėjo demokratija, nes buvo laikomasi Konstitucijos“, - sakė Ispanijos lyderis.

Pakvietęs visas parlamentines partijas pirmadienį aptarti kilusią krizę, M. Rajoy tvirtino niekada užversiąs durų dialogui - bet tokiam, kuris esą paiso įstatymų ir demokratijos.

Saugumo pajėgos Katalonijoje „atliko savo pareigą“ ir vykdė teismo nurodymą neleisti balsavimui įvykti, M.Rajoy sakė pirmąkart viešai komentuodamas sekmadienį surengtą referendumą.

„Visiems būtų buvę lengviau pažiūrėti pro pirštus“, – teigė konservatyvių pažiūrų premjeras.

Referendumas buvo „tikras puolimas prieš teisinę valstybę ... į kurį valstybė atsakė griežtai ir ramiai“, pažymėjo M.Rajoy.

„Atlikome savo pareigą, veikėme vadovaudamiesi įstatymais ir tik įstatymais“, – pridūrė jis.

Po susirėmimų tarp policijos ir protestuotojų į medicinos įstaigas kreipėsi mažiausiai 465 žmonės ir mažiausiai 92 iš jų buvo pripažinti sužeistais, sakė Katalonijos vyriausybės sveikatos departamento atstovė.

Ispanijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad medikų pagalbos prireikė 33 policininkams.

Policininkai mušė žmones guminėmis lazdomis ir šaudė guminėmis kulkomis, vaikydami minias, mėginusias neįleisti pareigūnų į balsavimo apylinkes Barselonoje ir kituose regiono miestuose.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matoma, kaip policininkai už plaukų tempia balsuotojus iš balsaviečių, stumia žmones nuo laiptų ir puola katalonų ugniagesius, mėginusius apsaugoti balsavimo apylinkes.

Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as teigė, kad policija naudojo „beatodairišką jėgą“ prieš taikiai protestavusius žmones.

Keli Ispanijos kairiųjų pažiūrų politikai pareikalavo, kad M.Rajoy atsistatydintų dėl policijos šiurkštaus elgesio su protestuotojais.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Alfonso Dastisas savo ruožtu sakė, kad policijos veiksmai siekiant neleisti žmonėms balsuoti referendume buvo „nemalonūs“, bet „proporcingi“.

A.Dastisas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“ , kad dėl šio smurto visa kaltė tenka C.Puigdemont'ui ir jo regiono vyriausybei.

„Jeigu žmonės atkakliai nusiteikę nepaisyti įstatymų ir daryti kažką, kas nuosekliai buvo skelbiama neteisėta ir prieštaraujant konstitucijai, teisėsaugos pareigūnams reikia užtikrinti įstatymų laikymąsi“, – aiškino jis.

„Buvo naudojama proporcinga jėga; per didelio smurto nebuvo, ir tai buvo reakcija į padėtį, kai jiems (policininkams) buvo trukdoma vykdyti savo pareigas“, – pridūrė A.Dastisas.