Trečiadienį užbaigęs derybų ratą karalius turėtų paraginti kandidatą, turintį daugiausiai galimybių laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente, sudaryti naują vyriausybę.

Labiausiai tikėtina, kad juo taps P. Sanchezas.

Jo socialistai per pakartotinius visuotinius rinkimus lapkričio 10 dieną laimėjo daugiausiai vietų parlamente, bet jų pozicijos susilpnėjo, o į trečią vietą iškilo kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“. Po rinkimų, kurie buvo ketvirti per ketverius pastaruosius metus, P. Sanchezui buvo sunku užsitikrinti darbo daugumą 350 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose.

Dvi dienos po rinkimų 120 vietų – trimis mažiau nei gavo per balandžio rinkimus – turintys socialistai pasirašė susitarimą su 35 vietas turinčia kraštutinės kairės partija „Podemos“ dėl koalicinės vyriausybės formavimo. Tai būtų pirmas toks valdžios pasidalijimo susitarimas per dabartinę Ispanijos istoriją.

Tačiau iki absoliučios 176 vietų daugumos, kurios reikia norint laimėti balsavimą dėl pasitikėjimo, P. Sanchezui dar reikia kelių mažesnių partijų, įskaitant 13 vietų gavusią katalonų separatistų ERC, paramos.

Po antradienio derybų Barselonoje socialistai ir ERC bendrame pareiškime nurodė, kad padarė pažangą, bet katalonų partija pabrėžė, kad susitarimo dėl paramos P. Sanchezui artimiausiu laiku dar nebus.

Nemanome, kad įgaliojimų suteikimas [P. Sanchezui] galėtų įvykti iki Kalėdų“, – žurnalistams sakė ERC atstovė Marta Vilalta.

ERC nori aptarti galimybę surengti Katalonijoje teisiškai įpareigojamą referendumą dėl nepriklausomybės, bet Ispanijos centrinė vyriausybė tai kategoriškai atmeta.

Šį Ispanijos šiaurės rytuose esantį turtingą regioną krėtė protestai, kartais – smurtiniai, prasidėję Ispanijos Aukščiausiajam Teismui spalio mėnesį skyrus ilgas įkalinimo bausmes devyniems katalonų separatistų lyderiams, už jų vaidmenį Katalonijai 2017 metais nesėkmingai bandant paskelbti nepriklausomybę.

Artimiausiomis savaitėmis Katalonijos regiono separatistų vyriausybė, kontroliuojanti kalėjimus, kuriuose laikomi katalonų lyderiai, galėtų nuspręsti leisti jiems dienomis išeiti, taip sudarydama sąlygas konfliktui su P. Sanchezo laikinąja vyriausybe.

Prokurorai tikriausiai teismuose užginčytų bet kokius žingsnius sušvelninti katalonų lyderių įkalinimo sąlygas.