Karalius Felipė VI (Felipe VI) atskirai susitiko su kiekvienu iš trijų didžiausių partijų lyderių, vildamasis paskatinti juos pasiekti susitarimą, tačiau visi trys po pokalbio žiniasklaidai teigė negalį palaikyti didžiausios Liaudies partijos lyderio M. Rajoy.

Karalius numatė šias derybas – pirmąsias po aiškaus rezultato nedavusių rinkimų – tikėdamasis, kad pavyks pasiekti proveržį ir šalyje neteks rengti trečių rinkimų per mažiau nei metus. M. Rajoy nesulaukė pakankamo rinkėjų palaikymo ir per gruodį vykusius rinkimus, o tai reiškė, kad jo vadovaujama konservatorių partija turėjo formuoti koaliciją su daugiausia kairiųjų pažiūrų oponentais.

Monarchas formuoti vyriausybę dažniausiai paveda daugiausiai balsų gavusios partijos lyderiui, tačiau jis gali pasirinkti ir kitą lyderį, jei mano, kad šis sulauktų didesnio palaikymo parlamente.

Ispanijai gresia dar devynis mėnesius būti valdomai laikinosios vyriausybės vykstant M. Rajoy deryboms, ir galimi treti rinkimai šį rudenį. Liaudies partija birželį parlamente laimėjo 137 vietas. Iki daugumos jai pritrūko 39 vietų.

Centro partijos „Ciudadanos“, rinkimuose likusios ketvirtoje vietoje, lyderis Albertas Rivera mano, kad M. Rajoy turėtų pasitraukti iš Liaudies partijos lyderio pareigų ir leisti įpėdiniui bandyti formuoti vyriausybę.

Trečioje vietoje likusi partija „Unidos Podemos“ siekia kairiųjų vyriausybės, kuriai vadovautų antrąją vietą užėmę socialistai. Tačiau Socialistų partijos lyderis Pedro Sanchez teigia, kad M. Rajoy pirmiausia turėtų išnaudoti visas derybų galimybes.