Grupė homoseksualių senolių sukilo prieš homofobiją, tvirtai įleidusią šaknis jų kartos žmonių sąmonėje, ir nusprendė įkurti pirmuosius Ispanijoje senelių namus gėjams ir lesbietėms.

„Įprastuose senelių namuose atsidūrę homoseksualai privalo savo jausmus slėpti. Tai bus vieta, kur visi bus atviri, kur niekam nereikės slėpti savo seksualinės orientacijos“, - teigia šios idėjos autorius Federico Armenterosas.

Kai kuriuose šalies, kur dauguma 40 metų ribą perkopusių žmonių nuo mažų dienų buvo mokomi, jog homoseksualūs žmonės yra ligoniai arba nusikaltėliai, senelių namuose atmosfera tikrai gana homofobiška.

F.Armenterosas, vadovaujantis gėjų ir lesbiečių teisės ginančiai nevyriausybinei organizacijai, jau rado idealiai tokiems senelių namams tinkamą vietą. Pranešama, kad minėtąjį žemės sklypą užleidžia kairiųjų pažiūrų Rivaso-Vasiamadrido miestelio, priklausančio Madridui, valdžia.

Dabar šios idėjos sumanytojui reikia surasti 120 panašiai mąstančių žmonių, kurie sutiktų tapti šio kooperatyvo dalininkais. Jau pradėti rinkti pinigai įnašui, kurio reikia norint gauti banko paskolą. Prie šios idėjos jau prisidėjo 20 ispanų.

„Čia bus sporto salė, biblioteka, savitarnos skalbykla ir konferencijų sakė. Čia netgi bus mūsų parduotuvė ir restoranas“, -aiškina aktyvus senolis.

Spėjama, kad gyvenimas šiuose senelių namuose per mėnesį gali kainuoti apie tūkstantį eurų (3452 Lt). Madride – brangiau. Čia mėnuo įprastuose senelių namuose kainuoja maždaug 1 tūkst. 400 eurų (4833 Lt).

Senelių namų gyventojais, kurių bus apie 230 ir jie gyvens 120 kambarių ir studijų, rūpinsis 30-ies žmonių personalas. Skelbiama, kad ŽIV nešiojantys senoliai čia taip pat bus laukiami ir apgyvendinami atskirai nuo kitų.

„Dauguma senelių namų jų paprasčiausiai net neįsileistų vidun“, - paaiškino F.Armenterosas.

Aktyvus senolis teigia, jog šie senelių namai tikrai nebus vien gėjų, lesbiečių ar transseksualų namai.

„Mes norime sukurti erdvę, kur galiotų tolerancijos dėsniai, kur galėtų gyventi visi“, - sako ispanas.