Ispanijos naujasis karalius Felipe VI ketvirtadienį parlamente prisiekė ginti konstituciją ir plojant deputatams pradėjo savo valdymą, o tada pabučiavo į skruostus žmonai karalienei Letiziai.

„Prisiekiu ištikimai vykdyti savo pareigas, saugoti konstituciją ir įstatymus, ... gerbti piliečių ir regionų teises“, – sakė 46 metų karalius, kuris vilkėjo karinę uniformą su raudona generolo kapitono juosta.

Felipe VI gyrė savo tėvą ir pirmtaką, 76 metų Juaną Carlosą, už pasiektą Ispanijos „susitaikymą“ po pilietinio karo ir Francisco Franco diktatūros.

Savo kalboje parlamentui naujasis karalius pareiškė „padėką ir pagarbą“ Juanui Carlosui, kuris atsisakė sosto sūnaus naudai, už „pasiektą ispanų susitaikymą“.

Felipe VI, ketvirtadienį pradėdamas savo valdymą, deklaravo „tikėjimą Ispanijos vienybe“ – nepaisydamas įtampos dėl separatistinių nuotaikų Katalonijoje, kuri siekia lapkričio 9-ąją surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

„Noriu vėl patvirtinti savo tikėjimą Ispanijos vienybe, kurią simbolizuoja karūna“, – davęs priesaiką parlamente deputatams pasakė 46 metų monarchas, kuris tuo pačiu akcentavo didelę šalies įvairovę.

Po priesaikos karalius pabučiavo į skruostus karalienei Letiziai.

Danguje skraidant policijos sraigtasparniams, pareigūnai uždarė miesto centro gatves, ant stogų buvo dislokuoti snaiperiai. Iš viso saugumo operacijoje dalyvauja 7 tūkst. saugumo pareigūnų.

Felipe stovi karališkosios šeimos, kurios reputaciją baigiantis 39 metus trukusiam jo tėvo Juano Carloso valdymui suteršė skandalai, priešakyje. 76 metų Juanas Carlosas trečiadienį su ašaromis akyse pasirašė sosto atsisakymo aktą.

Dabar Felipe VI turi sutelkti žmones, kenčiančius nuo 26 proc. nedarbo ir jaučiančius įtampą dėl separatistinių nuotaikų Katalonijos regione, kuris siekia lapkričio 9 dieną surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

„Tai atrodo kaip vieno ciklo pabaiga“, – sakė Jose Antonio Gomezas, turintis gaiviųjų gėrimų prekystalį prie senųjų karaliaus rūmų Madrido centre.

„Ispanijos komanda buvo katastrofa ir turi atsinaujinti“, – sakė J.A.Gomezas, čempionų vardą gynusiems ispanams iškritus iš tolesnės kovos pasaulio čempionate, po šokiruojančio pralaimėjimo rezultatu 2:0 Čilei.

„Dabar gera turėti naują karalių. Jo tėvas dirbo labai gerai ir Felipe žino, kaip išspręsti Ispanijos problemas: Kataloniją, krizę. Bent jau aš tikiuosi, kad žino“, – sakė jis.

„Nuvainikuoti!“ – Ispanijos rinktinei iškritus iš čempionato pirmajame puslapyje skelbė Barselonoje leidžiamas dienraštis „El Periodico“.

Tačiau karaliaus žengimo į sostą proga Madride plevėsuoja tūkstančiai šalies vėliavų, kurios buvo iškabintos net ant autobusų ir virš policijos barikadų, žydi baltos gėlės visame mieste išstatytuose vazonuose.

Parduotuvės pardavinėjo marškinėlius ir šaldytuvo magnetukus, skirtus naujai karališkųjų asmenų šeimai.

Felipe prieš prisaikdinimo ceremoniją iš savo tėvo gavo generolo kapitono raudono šilko juostą.

Karališkoji pora nuo parlamento važiavo Madrido centro gatvėmis į karališkuosius rūmus, kur drauge su buvusiu karaliumi Juanu Carlosu ir buvusia karaliene Sofia pasirodė balkone pamojuoti minioms.

Vėliau naujieji karalius ir karalienė surengs pobūvį 2 tūkst. svečių.

Tačiau turint omenyje ekonomiškai sunkų Ispanijai metą, iškilmės yra santūrios, palyginti su kitomis Europos karūnacijomis, į oficialias ceremonijas nebuvo pakviesti svečiai iš užsienio.

Trečiadienį tamsų kostiumą su rožiniu kaklaraiščiu vilkėjęs Juanas Carlosas su ašaromis akyse užbaigė savo karaliavimą auksinio plunksnakočio brūkštelėjimu, didžiulėje puošnioje karališkųjų rūmų Kolonų salėje.

Juanas Carlosas, kuris po kelių klubo operacijų vaikšto pasiramsčiuodamas lazdele, po didžiuliais salės sietynais apkabino sūnų ir trumpam pagriebė jo ranką, kad išlaikytų pusiausvyrą.

Buvęs karalius pelnė daugelio pagarbą tuo, kad po generolo Francisco Franco mirties 1975 metais atvedė šalį prie demokratijos, ir tuo, kad 1981 metais pasirodymu per televiziją sugebėjo nutraukti bandymą įvykdyti karinį perversmą.

Tačiau 2012 metais jis papiktino visuomenę prabangia dramblių medžiokle Afrikoje, kai ispanai namuose kentė sunkią recesiją.

Tarp didžiausią žalą jam padariusių skandalų buvo 2011 metais pradėtas korupcijos tyrimas dėl jo dukters, Felipe vyresniosios sesers Cristinos vyro, buvusio olimpiečio rankininko Inaki Urdangarino.

49 metų Cristina buvo susieta su vyro verslo reikalais ir 2014 metų sausį pati buvo paskelbta įtariamąja – dėl susijusių įtarimų mokestiniu sukčiavimu ir pinigų plovimu.

Cristinos problemos gali tapti pirmuoju dideliu iššūkiu Felipe, nes tyrimą atliekantis teisėjas Maljorkos Palmoje ateinančiomis savaitėmis spręs, ar teisti ją teisme.

Tačiau kitų karališkosios šeimos asmenų populiarumui mažėjant, Felipe populiarumas iš tiesų padidėjo.

Apklausa, kuri buvo atlikta po Juano Carloso paskelbimo birželio 2-ąją, kad jis atsisako sosto, parodė, kad 76,9 proc. respondentų gerai arba labai gerai vertina jo sūnų.

Perėmė Ispanijos sostą

Karalius Felipe VI (Felipė VI) ketvirtadienį perėmė Ispanijos sostą – kitą dieną po to, kai jo tėvas atsisakė karūnos su ašaromis akyse – ir davė pradžią iškilmėms vėliavomis išpuoštoje sostinėje.

46 metų, beveik 2 m ūgio buvęs olimpietis buriuotojas priėmė karūną po emocingos ceremonijos, įvykusios pirmojo sosto paveldėjimo po monarchijos atkūrimo proga.

Teisiškai Felipe karaliumi tapo vidurnaktį (1 val. Lietuvos laiku), įsigaliojus parlamento aktui, kurį pasirašė jo tėvas ir kuriuo oficialiai baigėsi 76 metų Juano Carloso karaliavimas, trukęs 39 metus.

Felipe VI šiai akimirkai buvo rengiamas nuo vaikystės. Tai pirmasis sosto paveldėjimas Ispanijoje nuo 1975 metų, kai buvo atkurta monarchija.

Į sostą jis žengia didėjant jo populiarumui, nors skandalai aptemdė jo tėvo, sosto atsisakiusio karaliaus Juano Carloso ir Felipe vyresniosios sesers Cristinos reputaciją.

„Felipe atrodo labai gerai pasirengęs valdyti“, – sakė 71 metų praeivis Enrique Martinas, ėjęs netoli karališkųjų rūmų.

„Jis jaunas vyrukas, su jaunomis idėjomis. Jam teko didžiulė atsakomybė, bet aš galvoju, kad jis darys tai, ką darė jo tėvas: bandys būti visų ispanų karalius. Esu tikras, kad jam pavyks“, – sakė E.Martinas.

Darbų sąrašas

Pirmą kartą kalbėdamas viešai po to, kai 39 metus valdęs jo tėvas paskelbė užleidžiantis sostą jam, Felipe paragino ispanus drauge dirbti dėl geresnės ateities.

„Tokiais sunkiais periodais kaip šis, kurį išgyvename, istorinė praeities patirtis rodo mums, kad tik suvienydami savo troškimus, iškeldami bendrą labą pirma individualių interesų ir skatindami kiekvieno žmogaus iniciatyvumą, smalsumą bei kūrybingumą, galime žengti geresnių scenarijų link“, – sakė jis.

Kai kas mano, kad naujasis karalius turėtų užglaistyti senosios dviejų partijų sistemos skilimus ir modernizuoti Ispanijos 1978 metų konstituciją. Kiti nori, kad jis padėtų milijonams neturtingųjų ir bedarbių.

Katalonijos regionui žadant lapkritį balsuoti dėl nepriklausomybės, kylant nacionalistų partijoms Baskijoje, daugelis iš Felipe laukia šalies suvienijimo.

Tačiau analitikai perspėja, kad kaip parlamentinės demokratijos vadovo jo poveikis politikai yra ribotas.

„Šaliai reikia gaivaus oro gurkšnio, naujos energijos. Bet reikia būti atsargiam ir pernelyg nedidinti lūkesčių“, – sakė karališkosios šeimos stebėtojas Jose Apezarena, kuris šiemet išleido knygą „Felipe ir Letizia. Sosto užkariavimas“ (Felipe y Letizia. La conquista del trono).

„Būtų neteisinga galvoti, kad šalis žengs į priekį, o ekonomika ar separatistiniai klausimai bus išspręsti vien dėl to, kad į sostą žengia naujas karalius“, – sakė jis.

Įveikti skandalus

Kalbant apie arčiau esančias problemas, Felipe yra raginamas nublizginti monarchijos įvaizdį, kuriam pakenkė skandalai.

2012 metais daugelis ispanų pasipiktino sužinoję, kad karalius Juanas Carlosas buvo išvykęs į prabangią dramblių medžioklę Botsvanoje, kuri buvo laikoma nepriimtina ekstravagancija recesijos metu.

Tuo tarpu Felipe sesuo Cristina gali būti teisiama dėl įtariamo mokestinio sukčiavimo.

Po to, kai buvo paskelbta, kad Juanas Carlosas atsisako sosto, minios žmonių žygiavo gatvėmis reikalaudami referendumo dėl to, ar šaliai išvis reikia karaliaus.

Tačiau net skandalų apsuptyje pritarimas pačiam Felipe iš tikrųjų didėjo.

Didėjantis populiarumas

Tačiau kitų karališkosios šeimos narių populiarumui smarkiai sumažėjus ir apklausoms rodant, kad dauguma ispanų norėtų referendumo dėl pačios monarchijos ateities, visuomenės pritarimas Felipe didėjo.

Apklausa, kuri buvo atlikta po to, kai Juanas Carlosas birželio 2 dieną paskelbė atsisakantis sosto, parodė, kad 76,9 proc. respondentų gerai arba labai gerai vertina princą.

Naujasis karalius ir karalienė – šiuolaikiška, patraukli pora, turinti dvi šviesiaplaukes dukteris, aštuonerių Leonor ir septynerių Sofią (Sofiją), – neabejotinai teiks daug peno pasaulio žiniasklaidai.

„Jis turi suvienyti Ispaniją su visa jos įvairove ir pasiekti geriausią, kokį tik gali, politinį konsensusą“, – sakė 71 metų praeivis Enrique Martinas, ėjęs netoli karališkųjų rūmų.

„Jis jaunas vyrukas, su jaunomis idėjomis. Jam teko didžiulė atsakomybė, bet aš galvoju, kad jis darys tai, ką darė jo tėvas: bandys būti visų ispanų karalius. Esu tikras, kad jam pavyks. Felipe atrodo labai gerai pasirengęs valdyti“, – sakė E.Martinas.

Felipe būsimam monarcho vaidmeniui buvo rengiamas trijose ginkluotųjų pajėgų atšakose, taip pat – per studijas užsienyje, ir atrodo rimtas, rūpestingas žmogus.

Tarnauti Ispanijai

„Jo tikslas, vienintelis jo tikslas yra tarnauti Ispanijai. Jam giliai įsirėžė, kad jis privalo būti pagrindinis šalies tarnas“, – kartą sakė jo motina, karalienė Sofia (Sofija).

Jo misija yra užtikrinti 1975-aisiais atkurtos monarchijos tęstinumą.

Kažkada geidžiamiausiu Europos viengungiu laikytas Felipe po flirto su keliomis moterimis, tarp jų – norvegų apatinio trikotažo modeliu, 2004 metais per prašmatnią ceremoniją Madrido Almudenos katedroje vedė buvusią televizijos laidų vedėją Letizią Ortiz (Letisiją Ortis).

41 metų išsiskyrusi L.Ortiz yra pirmas paprastos kilmės žmogus, atėjęs į Ispanijos karališkąją šeimą.

Princo šeimos gyvenimo būdas kartais atrodydavo palyginti kuklus kaip karališkiesiems asmenims. Felipe ir jo žmona buvo pastebėti kino teatruose Madrido centre ar parduotuvių rajonuose.

1968 metų sausio 30 dieną gimęs Felipe yra vienintelis Juano Carloso ir karalienės Sofios sūnus.

Jis turi dvi vyresnes seseris, Eleną ir Cristiną, bet pagal 1978 metų konstituciją turi tiesioginę karūnos paveldėjimo teisę kaip vienintelis vyriškosios lyties įpėdinis.

1977 metais, kai jam buvo devyneri, jis buvo paskelbtas Astūrijos princu – šis titulas yra suteikiamas Ispanijos sosto įpėdiniui. Dabar, kai Felipe įžengė į sostą, šis titulas atiteko jo vyriausiajai dukrai Leonor, naujajai Astūrijos princesei. Savo ruožtu jaunėlė, infanta Sofia, tapo antroji eilėje į sostą.

Bandymas įvykdyti perversmą

Tėvas laikė Felipe šalia savęs 1981 metų vasario 23-iosios vakarą, kai kariai užėmė šalies parlamentą ir šaudė deputatams virš galvų, norėdami įkurti naują karinį režimą.

Juanas Carlosas tada pasirodė per tiesioginę televizijos transliaciją su visomis karinėmis regalijomis ir įsakė perversmininkams grįžti į kareivines. Tas žingsnis įtvirtino jo, kaip Ispanijos jaunos demokratijos garanto, įvaizdį.

„Norėjau, kad jis pamatytų, ką reikia daryti, kai esi karalius“, – vėliau paaiškino Juanas Carlosas, turėdamas omenyje sūnų.

2013 metų sausį duodamas interviu televizijai Juanas Carlosas pavadino Felipe „geriausiai pasirengusiu Astūrijos princu per Ispanijos istoriją“.

Felipe baigė vienų metų studijas Kanadoje, o paskui trejus metus mokėsi Ispanijos armijos, karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų akademijose, išmoko skraidyti sraigtasparniu.

Po karinio parengimo Felipe studijavo teisę Madrido autonominiame universitete, o paskui baigė dvejų metų tarptautinių santykių magistro studijas Džordžtauno universitete Vašingtone.

Dažnai besišypsantis, bet santūresnis už Juaną Carlosą 1,98 m ūgio Felipe, kaip ir tėvas, jis labai mėgsta buriuoti ir pasirodė su Ispanijos olimpine komanda per 1992 metų žaidynes Barselonoje, kur nešė komandos vėliavą.