Ministras įspėjo, kad C. Puigdemont'o veiksmai sukels sumaištį ekonomikoje ir visuomenėje.

Antradienį paskelbtas C. Puigdemont'o dramatiškas kreipimasis į Katalonijos parlamentą Barselonoje yra „tik triukai – jie vėl apgaule siekia gauti viską“, Prancūzijos radijui „Europe 1“ sakė A. Dastis.

„Jis (C. Puigdemont'as) daro tą patį, kaip ir visada, eina keliu, nuvesiančiu mus prie padėties, kokios Katalonijoje nenorime matyti – neramumų ekonomikoje ir visuomenėje“, – sakė A. Dastis.

„Jis sako, kad jie laimėjo, galvoja, kad turi teisę į nepriklausomybę po šio vadinamojo referendumo, o tada Katalonijos parlamento prašo šio pareiškimo padarinius atidėti, – piktinosi diplomatijos vadovas. – Siaubinga taip elgtis su savo parlamentu.“

Atidėjęs paskelbimą dėl nepriklausomybės, C. Puigdemont'as paprašė derybų su Ispanijos vyriausybe. Ši trečiadienį surengė nepaprastąjį posėdį ir pažadėjo, kad nagrinės „visas galimybes“ užkirsti kelią Katalonijos atsiskyrimui.

Ryžtingai nusiteikęs Ispanijos premjeras Mariano Rajoy sakė neatmetantis galimybės įvesti tiesioginį valdymą pusiau autonominiame regione, besiribojančiame su Prancūzija.

A. Dastis pažymėjo, kad Madridas „visada buvo nuomonės, kad tam tikrus dalykus galima derinti neperžengiant konstitucijos ribų, tačiau negali būti, kad Katalonija nuspręstų už visą Ispaniją“.

Ispanijos ambasadorius Prancūzijoje Fernando Cardereras prancūzų radijui RTL savo ruožtu sakė, kad „C. Puigdemont'o paskelbimas primena perversmą, išskyrus tai, kad į parlamentą neįsiveržia ginkluoti asmenys“.

Komentuodamas katalonų lyderio sprendimą suspenduoti nepriklausomybės paskelbimą, F.Cardereras sakė: „Negali atidėti kažko, kas neegzistuoja. Nepriklausomybė – kaip nėštumas: arba esi nėščia, arba ne.“

Paryžius per šią krizę metu tvirtai palaiko Madrido vyriausybę. Antradienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas teigė, kad separatistus visų pirma motyvuoja ekonominis savanaudiškumas.

Prancūzijos Europos reikalų ministrė Nathalie Loiseau pasakė, kad Katalonija nebus pripažinta kitų šalių ir pakartojo Briuselio perspėjimą, kad paskelbęs nepriklausomybę regionas automatiškai prarastų ES narystę.

Ispanijos vyriausybė vertina „visas galimybes“ dėl Katalonijos

Ispanijos vyriausybė trečiadienį susirinko į skubų posėdį, kad aptartų tolesnius veiksmus konflikte su Katalonija. Ministrai svarstys „visas galimybes“, Madride pranešė vyriausybės šaltiniai.

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy popiet (16.00 val.) sakys kalbą parlamente, kurioje pateiks savo poziciją dėl Katalonijos po atidėto nepriklausomybės paskelbimo.

Nepriklausomybės paskelbimas, Ispanijos vyriausybės nuomone, yra teisės pažeidimas, nes konstitucija nenumato regiono atsiskyrimo galimybės. Katalonijos premjeras C. Puigdemont'as antradienio vakarą pasirašė Nepriklausomybės deklaraciją, tačiau iš karto sustabdė jos galiojimą. Taip jis teigė norįs inicijuoti „dialogą“ su centrine vyriausybe.

Centrinė vyriausybė Madride jau prieš kelias dienas pagrasino atimti iš Katalonijos autonomijos teises, jei regionas paskelbs nepriklausomybę. Tada K. Pučdemono vyriausybė gali netekti valdžios. Tokį žingsnį numato Ispanijos konstitucijos 155 straipsnis.

Europos šalių vyriausybės trečiadienį primygtinai ragino Madridą ir Barseloną pradėti dialogą.

Ragina pasakyti, ar skelbs nepriklausomybę

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy trečiadienį paskelbė, kad jo vyriausybė oficialiai paragins Katalonijos lyderius atsakyti, ar šio regiono nepriklausomybė buvo paskelbta, ar ne.

Madrido centrinė vyriausybė trečiadienį surengė nepaprastąjį posėdį ir pažadėjo, kad nagrinės „visas galimybes“ užkirsti kelią Katalonijos atsiskyrimui.

Ryžtingai nusiteikęs M. Rajoy anksčiau sakė neatmetantis galimybės įvesti tiesioginį valdymą pusiau autonominiame regione, besiribojančiame su Prancūzija.

„Šį rytą kabinetas susitarė oficialiai paprašyti Katalonijos vyriausybės patvirtinti, ar ji paskelbė Katalonijos nepriklausomybę“, - vyriausybės vadovas sakė televizijos transliuotoje kalboje.

Premjeras pridūrė, kad šis žingsnis yra reikalingas kaip pagrindas tolesniems sprendimams priimti, vadovaujantis konstitucijos straipsniu, numatančiu galimybę centrinei vyriausybei įsikišti ir perimti visas arba dalį Katalonijos regiono vyriausybės galių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)