Tai žurnalistams pranešė Katalonijos vyriausybės pirmininko pavaduotoja Joana Ortega.

Apklausos dalyviams pateikiami du klausimai: "Ar Jūs norite, kad Katalonija taptų valstybe?" ir, jeigu atsakymas teigiamas, "Ar Jūs norite, kad ši valstybė būtų nepriklausoma?" Į abu klausimus galima atsakyti tik "taip" arba "ne".

Apklausoje gali dalyvauti kiekvienas vyresnis kaip 16 metų amžiaus žmogus, kurio dokumentuose kaip gyvenamoji vieta nurodytas vienas iš Katalonijos miestų ar kaimų. Oficialiais duomenimis, tokių regione yra 5,4 milijonų.

Gyventojų apklausos dėl autonominės srities suvereniteto organizavimas sukėlė didelę konfrontaciją tarp Ispanijos ir Katalonijos valstybinių ir teisminių institucijų.

Ragina rengti lemiamą referendumą

Tuo metu Ispanijos Katalonijos regiono lyderis Arturas Masas sekmadienį paragino surengti „lemiamą referendumą“ dėl nepriklausomybės, kai nepaisydamas centrinės vyriausybės balsavo simboliniame balsavime dėl atsiskyrimo.

A.Masas sakė, jog minios, laukusios eilės balsuoti neoficialiame sekmadienio balsavime, pademonstravo, kad katalonai nusipelno visapusiško referendumo dėl nepriklausomybės, ir jog viliasi įtikinti Madridą atsisakyti nepritarimo tokiam žingsniui.

„Nepaisydami didžiulių sunkumų, su kuriais susidūrėme savo kelyje, lapkričio 9-ąją esame čia ... ir daug žmonių dalyvauja šiame iškiliame įvykyje“, – angliškai sakė A.Masas tarptautiniams reporteriams, po to, kai atidavė savo balsą vienoje Barselonos mokykloje.

„Mes nusipelnome teisės balsuoti lemiamame referendume ir tai yra dalykas, kuris galbūt yra suprantamas Madride, tačiau jei tai nėra suprantama Madride, mūsų noras yra tęsti šį procesą“, – sakė jis.

Šio turtingo Šiaurės rytų Ispanijos regiono vadovai sekmadienio balsavimą surengė nepaisydami Ispanijos vyriausybės konstitucinių apeliacijų.

Katalonus padrąsino referendumas dėl nepriklausomybės, kurį rugsėjo mėnesį surengė Škotija, net jei škotai ir nusprendė neatsiskirti nuo Didžiosios Britanijos.

Pasak A.Maso, katalonai turi teisę surengti referendumą kaip Škotija ir Kanados Kvebekas, kur dauguma gyventojų kalba prancūziškai ir kur 1995 metais buvo nubalsuota prieš nepriklausomybę.

„Po lapkričio 9-osios bandysime įtikinti žmones Madride, kad Katalonijos žmonės nusipelno referendumo su politinėmis pasekmėmis, kaip Škotijos žmonės prieš kelias savaites ir kaip Kvebeko žmonės prieš kelerius metus. Kodėl ne Katalonija? – sakė A.Masas.