Pirmadienio rytą reaguodamas į centrinės Ispanijos valdžios duotą terminą, Carlesas Puigdemontas M. Rachoy'ui skirtame laiške teigė, kad „mūsų pagrindinis tikslas per ateinančius du mėnesius yra pakviesti jus dalyvauti dialoge“.

Be to, jis paragino kuo greičiau surengti susitikimą su M. Rachoy'umi, kurio metu būtų galima aptarti iškilusią krizę. Tačiau nuo tiesaus atsakymo, ar paskelbė regiono nepriklausomybę, jis susilaikė. Tai paaiškinti Madridas buvo pareikalavęs po dviprasmiškos praėjusią savaitę C. Puigdemonto Katalonijos parlamente pasakytos kalbos.

Jei Katalonijos separatistai neatsisakys savo nepriklausomybės siekio, Madridas pagrasino nemenką autonomiją turinčiame regione įvesti tiesioginį valdymą.

C. Puigdemontas spalio 10 dieną regiono parlamente pareiškė, kad Katalonija turi teisę atsiskirti, tačiau įšaldys tokius planus, jog galėtų pradėti derybas su centrine Ispanijos valdžia.

Laiške M. Rachoy'ui Katalonijos prezidentas rašė, kad „spalio 1 dienos balsavimo suteikto mandato suspendavimas rodo tvirtą mūsų norą ieškoti sprendimo, o ne konfrontacijos“.

„Neleiskime padėčiai dar labiau pablogėti. Pasitelkdami gerą valią, pripažindami problemą ir stodami su ja į akistatą, esu tikras, galime rasti kelią į sprendimą“, - rašoma C. Puigdemonto laiške.

Reaguodamas į tokį C. Puigdemonto atsaką, Ispanijos užsienio reikalų ministras konstatavo, kad jis į Madrido klausimą neatsakė.

„Akivaizdu, kad C. Puigdemontas neatsakė, nesuteikė aiškumo, kurio jo prašėme“, - sakė Alfonso Dastis.

Ispanijos centrinė vyriausybė pirmadienį pareiškė, kad Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as nepaaiškino, ar paskelbė savo regiono nepriklausomybę, ir paragino jį tai „aiškiai“ padaryti tai iki ketvirtadienio 10 val. (11 val. Lietuvos laiku).

„Vyriausybė apgailestauja, kad Katalonijos vyriausybės prezidentas nusprendė neatsakyti į vyriausybės prašymą“, – spaudos konferencijoje sakė vicepremjerė Soraya Saenz de Santamaria, kuri pridūrė: „Buvo prašoma ir dabar prašome aiškumo.“