Aukštuosiuose parlamento rūmuose teisės aktas buvo priimtas 220 senatorių balsais prie 21.

Įstatymu siekiama Ispanijos teisę priderinti prie gegužę įsigaliojusio Europos Sąjungos Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR).

Be kitų dalykų, BDAR sustiprino žmonių teisę būti užmirštiems kibernetinėje erdvėje ir užtikrina, kad būtų galima nemokamai ir lengvai gauti asmens duomenis.

Be to, kompanijų reikalaujama informuoti žmones apie duomenų nutekėjimą, kuris galėtų juos neigiamai paveikti.

Tačiau Ispanijos įstatyme yra pataisa, pagal kurią politinės partijos gali „naudoti asmens duomenis, gautus iš interneto puslapių ir kitų viešai prieinamų šaltinių, politinei veiklai vykdyti“ rinkimų kampanijų periodais.

Įstatymu nustatoma, kad žmonės, nenorintys gauti partijų tikslinių reklamų, turėtų turėti „paprastą ir nemokamą būdą savo nepritarimui įgyvendinti“.

Pagal BDAR duomenų apie žmonių politines nuomones rinkimas galėtų būti leidžiamas, jei suteikiamos atitinkamos garantijos.

Ispanijos įstatymui praėjusį mėnesį jau pritarė žemieji parlamento rūmai, o patvirtinimas Senate buvo paskutinis žingsnis prieš įsigaliojimą.

Ispanijos pilietinės visuomenės grupė „Informacijos laisvės gynimo platforma” (PDLI) sakė, kad įstatymu sudaromos sąlygos partijoms kurti „ideologinius profilius“.

„Jis sudarys sąlygas partijoms vykdyti tokią praktiką kaip „Cambridge Analytica“, – sakoma PDLI pareiškime, turint omenyje dabar jau nebeegzistuojančią britų konsultavimo firmą, apkaltintą milijonų socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų duomenų rinkimu be jų sutikimo.

Įtariama, kad šie duomenys vėliau buvo panaudoti nukreipiant politinę reklamą JAV rinkėjams per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją ir britų rinkėjams prieš tais pačiais metais vykusį referendumą dėl Didžiosios Britanijos narystės ES.

Ispanijos vartotojų grupė FACUA ir kraštutinių kairiųjų partija „Unidos Podemos“ atskiruose pareiškimuose nurodė, kad ginčys įstatymą Konstituciniame Teisme.