C. Monton yra jau antra aukščiausio rango pareigūnė, atsistatydinusi iš birželį suformuotos socialistų vyriausybės.

„Informavau vyriausybės vadovą apie savo atsistatydinimą“, – sakė C. Monton žurnalistams.

Ji pažymėjo, kad elgiasi „skaidriai bei sąžiningai“, nepadarė nieko bloga ir jos sąžinė yra švari.

Ministras pirmininkas Pedro Sanchezas atėjo į valdžią nušalinęs savo pirmtaką konservatorių Mariano Rajoy. Perimdamas vyriausybės vadovo postą jis žadėjo šaliai naują pradžią ir iškart pelnė liaupsių, kai daugumą ministrų postų patikėjo moterims.

Tačiau praėjus vos savaitei po prisaikdinimo P. Sanchezo mažumos administracija patyrė skaudų smūgį, kai kultūros ir sporto ministras Maximas Huerta atsistatydino išaiškėjus, jog pernai jam buvo skirta didžiulė piniginė bauda už mokestinį sukčiavimą.

42 metų C. Monton atsidūrė dėmesio centre dėl savo magistro diplomo, išduoto Karaliaus Juano Carloso universiteto, patekusio į vadinamojo mastergeito skandalo sūkurį. Skandalas įsiplieskė paaiškėjus šokiruojantiems faktams apie tai, kaip šioje aukštojoje mokykloje buvo suteikiami akademiniai kvalifikaciniai laipsniai.

Skandalas įtraukė ir opozicijos lyderį Pablo Casado, pripažinusį, kad jam šiame universitete buvo suteiktas magistro laipsnis, nors nelankė paskaitų ir nelaikė nė vieno egzamino.

Aukščiausiasis Teismas greitai turėtų nuspręsti, ar turėtų būti tęsiamas tyrimas dėl galimų P. Casado sąsajų su korupcija.

P. Casado nekart atmetė raginimus atsistatydinti, o jo konservatyvi Liaudies partija (PP) ryžtingai jį palaiko.

Kita įtakinga PP figūra - Cristina Cifuentes – buvo priversta palikti Madrido regiono administracijos vadovo postą kilus klausimų dėl to, kaip ji įgijo magistro laipsnį Karaliaus Juano Carloso universitete.

Politikos apžvalgininkas Pablo Simonas sakė, kad C. Monton atsistatydinimas gali padaryti nemenkos žalos vyriausybei.

Anot jo, pastarieji įvykiai rodo, kad, regis, egzistuoja senų draugelių tinklas, kuris siekdamas įtakos parūpina aukštojo mokslo diplomus.

Karaliaus Juano Carloso universitetas išplatino pareiškimą, kuriame rašo, kad būta manipuliacijų dėl C. Monton rezultatų, ir žada nuodugniai ištirti šį atvejį, kad būtų nustatyti atsakingi asmenys.