Ministras Fernando Grande-Marlaska pranešime savo kolegoms Europos Sąjungoje (ES) ir Europos Komisijai parašė, kad šeši laiškai su bombomis „gali būti susiję su Rusijos invazija į Ukrainą“, penktadienį pranešė naujienų agentūra „Europa Press“. Ministerija patvirtino pranešimą.

Laiškai su bombomis buvo išsiųsti vadovaujantiems Ispanijos politikams, Ukrainos ir JAV ambasadoms, ES palydovų centrui Torechono aviacijos bazėje bei Ispanijos gynybos įmonei, tiekiančiai įrangą Ukrainai.

Čekijos policija penktadienį evakavo Ukrainos konsulatą Brno mieste, kai ten atkeliavo įtartinas siuntinys. Policijos atstovas sakė, kad siuntinys, tiriamas naudojant rentgeno aparatą, panašus į Ispanijoje gautus laiškus su bombomis.

Ispanijoje gauti paštu išsiųsti sprogstamieji įtaisai buvo savadarbiai, juose buvo tik nedidelis kiekis sprogmenų ir mažų metalinių rutuliukų, penktadienį pranešė Ispanijos žiniasklaida. Siuntinius atidarant jie nesprogo, bet sukėlė liepsnos pliūpsnį, pranešė laikraštis „El País“ ir valstybinė transliuotoja RTVE, remdamiesi šaltiniais policijoje. Detonavo tik viena laiške buvusi bomba, ji trečiadienį sprogo Ukrainos ambasados ​​ Madride sode ir sužeidė apsaugos pareigūno ranką.

Niekas neprisiėmė atsakomybės už bombas laiškuose, valdžios institucijos nepaskelbė informacijos apie galimus įtariamuosius.

Nors Ispanijos gynybos ministrė Margareta Robles trečiadienį per vizitą Ukrainoje konkrečiai neužsiminė apie virtinę pavojingų laiškų, ji pabrėžė, kad Ispanija ir toliau tvirtai remia Ukrainą kare su Rusija. „Mes ir toliau padėsime, kaip ir visos ES ir NATO šalys, nes manome, kad Ukrainos kova yra teisinga, tai kova už taiką ir laisvę“, – sakė M. Robles.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad paketai, kuriuose buvo gyvūnų akys, taip pat buvo išsiųsti Ukrainos diplomatinėms atstovybėms daugelyje šalių. Siuntiniai, kurie, anot Užsienio reikalų ministerijos, buvo išsiųsti iš vienos Europos šalies, atkeliavo į ambasadas Vengrijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Kroatijoje, Italijoje ir į konsulatus Italijoje, Lenkijoje ir Čekijoje.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba penktadienį pareiškė, kad šalies diplomatai toliau dirba nebodami incidentų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją