Ankstų penktadienio rytą į Dubajų atskrido du paskutiniai lėktuvai, užbaigę rugpjūčio 18 dieną pradėtą misiją.

„Iš viso mums pavyko evakuoti 2 206 žmones“, – paskelbė ministras pirmininkas Pedro Sanchezas. Jis nurodė, kad šis skaičius yra beveik tris kartus didesnis, nei tikėtasi, ir gyrė žmonių, dalyvavusių „ypatingo sudėtingumo“ misijoje, darbą.

„Misija baigta“, – pranešė premjeras, žadėdamas, kad Ispanija „nesiruošia apleisti Afganistano žmonių“.

Pasak jo, dauguma evakuotų asmenų – 1 671 – yra su Ispanija bendradarbiavę afganistaniečiai ir jų šeimų nariai.

Dar 333 asmenys bendradarbiavo su Europos Sąjunga, 50 – su NATO, taip pat yra 21 portugalas arba afganistanietis, bendradarbiavęs su Portugalija. Dar 131 žmogus buvo evakuotas Jungtinių Valstijų prašymu.

„Mes buvome Kabule iki paskutinės sekundės, kol buvo garantuotas operacijos saugumas, tačiau ir toliau esame pasiryžę... ieškoti būdų, kaip ir ateityje evakuoti kuo daugiau žmonių, dirbusių su Ispanija ir tarptautine bendruomene“, – kalbėjo premjeras.

Pasak P. Sanchezo, Ispanija nežino „tikslaus skaičiaus“ su ja bendradarbiavusių ir šalyje likusių afganistaniečių, tačiau „ieško būdų ir toliau juos traukti iš ten“.

Ketvirtadienio vakarą po dviejų mirtininkų sprogdintojų išpuolių prie Kabulo oro uosto, per kuriuos žuvo mažiausiai 85 žmonės, P. Sanchezas pažadėjo evakuoti „kiek įmanoma daugiau žmonių“.

Praėjus kelioms valandoms jo vyriausybė paskelbė, kad baigia evakuacijos operaciją, penktadienį apyaušriu Dubajaus oro uoste nusileidus dviem paskutiniams lėktuvams, atskraidinusiems 81 Ispanijos pilietį, 85 afganistaniečius ir keturis portugalų karius.

Visi 166 asmenys vėliau penktadienį bus nuskraidinti užsakytu lėktuvu į netoli Madrido esančią Torechon de Ardoso oro pajėgų bazę, pranešė vyriausybė.

Šiuo metu Torechon de Ardoso bazėje yra 484 afganistaniečiai, liksiantys ten dar savaitę, o vėliau būsiantys perkelti į kitus migrantų priėmimo centrus Ispanijoje ir kitose ES šalyse, nurodė P. Sanchezas.

Ispanija taip pat sutiko priimti iki 4 tūkst. afganistaniečių, kurie bus atskraidinti iš Jungtinių Valstijų, į dvi karines bazes pietinėje Ispanijos dalyje.

Pagal Madrido ir Vašingtono pasiektą susitarimą, evakuotieji asmenys bendrai JAV ir Ispanijos naudojamose bazėse galės būti iki 15 dienų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją