Tai nedidelė sėkmė, turint omenyje, kad anksčiau ši programa buvo triukšmingai reklamuota ir liaupsinta, o jos paskirtis buvo su radarais pastebėti ir pašauti priešo raketas. Visgi išleidus beveik 2 mlrd. dolerių (5,3 mlrd. Lt), po ne vienerius metus trukusių atidėliojimų programos finansavimą labai apkarpė.

Praėjusį penktadienį Naujosios Meksikos valstijoje (JAV), raketų poligone „White Sands Missile Range“ buvo išbandyti bendrovės „Raytheon“ gaminti žvalgybiniai dirižabliai „Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor“ (JLENS).

Dirižabliai radarais užfiksavo bandomąją raketą, tada iš karinio jūrų laivyno lėktuvnešio iššovė standartinį gaudomąjį naikintuvą.

„Labai sėkminga ataka, džiaugiuosi galėdamas pasakyti, kad daugybė taikinio detalių pabiro virš dykumos“, – pirmadienį žurnalistams sakė programos vadovas Markas Rose‘as.

Dirižablių aprašymas skamba gražiau nei jie atrodo realybėje. Dirižablis, tiksliau, du susieti dirižabliai yra 75 metrų ilgio, jų plotis – kaip futbolo aikštės. Pentagonas daugelį metų tikėjosi, kad dirižabliai (galintys kaboti ore apie mėnesį) pastebės priešo raketas, lėktuvus ir laivus.

Karo su Iranu atveju dirižabliai ramiai kabotų Persijos įlankoje ir užkirstų kelią raketoms, kad šios nepaskandintų laivų. Dirižablių davikliai fiksuoja taikinį iki 550 kilometrų atstumu, t. y. toliau nei karinių oro pajėgų lėktuvas „E-3 Sentry“, gali būti naudingi ilgiau, o kuro ir žmogiškųjų išteklių jiems reikia mažiau.

Daviklių fiksuojamas atstumas yra didelis, jie apimtų nemažą dalį Persijos įlankos, taip pat ir strategiškai svarbų Ormūzo sąsiaurį.

Tiesa, JLENS istorija nėra šlovinga. Gaminti juos pirmą kartą pasiūlė 1998 m. Iki 2007 m. Pentagonas planavo pastatyti 28 dirižablius, kurių gamyba iš viso kainuotų 1,4 mlrd. dolerių (3,7 mlrd. Lt).

Iki šių metų kariuomenė išleido gerokai daugiau – 1,9 mlrd. dolerių (5 mlrd. Lt) ir nepagamino nė vieno dirižablio. Planuota, kad norint užbaigti programą iki 2014 m. reikia dar 6 mlrd. dolerių (16 mlrd. Lt), tačiau vėliau programa buvo apribota.