Išsiveržęs vulkanas yra aktyviausias Islandijoje, per pastaruosius šimtą metų jis išsiveržė daugiau kaip 20 kartų.

Kaip informuoja šalies meteorologijos tarnyba, pastarąjį kartą Grimsviotnas buvo išsiveržęs 2004 metais, o iš viso per pastaruosius 100 metų jis buvo išsiveržęs keliasdešimt kartų.

Šalies meteorologijos biuro mokslininkai praneša, kad išsiveržimą lydi virtinė mažų žemės drebėjimų.

Grimsviotnas yra pietrytinėje šalies dalyje, jį dengia Vatnajokudlio ledyno šiaurės vakarų dalis.

Islandijos radijo duomenimis, dabar besiveržiančių garų ir pelenų stulpo aukštis pasiekė 20 km.

Pastarąjį kartą Grimsviotnas buvo prabudęs 2004 metais, o iš viso per pastaruosius 100 metų jis buvo išsiveržęs keliasdešimt kartų. Dabartinis išsiveržimas gerokai stipresnis nei ankstesnis.

Islandijoje dėl Grimsviotno ugnikalnio išsiveržimo nuo sekmadienio ryto uždarytas Keblaviko tarptautinis oro uostas, pranešė Islandijos oro uostų administracija. Manoma, kad šis režimas galios dar mažiausiai kelias valandas.

Anksčiau neskraidoma zona buvo paskelbta oro erdvė 120 jūrmylių spinduliu aplink išsiveržimo vietą.

"Mes uždarėme rajoną, kol išsiaiškinsime situaciją", - anksčiau sakė Islandijos oro uostų administracijos atstovas.

Dėl kito Ejafjadlajokudlio ugnikalnio išsiveržimo taip pat buvo nutrauktas oro susisiekimas didelėje Europos dalyje. Tada oro bendrovės sustabdė skrydžius nuogąstaudamos, kad dėl ugnikalnio pelenų, nuklojusių visą Europos šiaurę, nesugestų lėktuvų varikliai.

Transporto paralyžius buvo apėmęs 29 proc. pasaulio aviacijos rinkos.

Išsiveržimai Islandijoje gana dažni, nes ji yra padidėjusio seisminio aktyvumo zonoje.

Prognozuojama, kad ugnikalnio dulkės per kelias dienas gali pasiekti Angliją ir Škotiją - praneša „Panorama“. Tačiau ekspertai spėja, kad šio ugnikalnio išsiveržimas neturės stipraus poveikio Europos oro erdvei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją