Rusijos gynybos ministerija jau pareiškė, kad žmonės, nufilmuoti vaizdo įraše, neturi nieko bendro su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis.

Filmuke vienas iš įkaitų prisistato esantis Rimanas Zabolotnas ir sako 1979 metais gimęs Rasveto miestelyje Rusijos Rostovo srityje.

Apie antrą vyrą, kuris sėdi šalia ir tyli, šnekusis įkaitas pareiškia, kad šis asmuo – 1978 metais Maskvos srities Domodedovo rajone gimęs Grigorijus Curkanas.

Kaip pavyko išsiaiškinti BBC Rusijos tarnybai, 2015 metais G. Curkanas įstojo į organizaciją „Bojevoje bratstvo“. Jau tada vyras buvo pristatomas kaip karinių veiksmų Jugoslavijoje ir Sirijoje dalyvis, nors Rusijos karinė kampanija ten prasidėjo tik 2015 metų rugsėjį.

Organizacijos „Bojevoje bratstvo“ Domodedovo skyriaus vadovas Aleksejus Kirinas „Islamo valstybės“ paskelbtame įraše atpažino G. Curkaną, tačiau BBC pareiškė nežinojęs, kad jo pažįstamas išvyko į Siriją.

Antro vaizdo įraše esančio ruso A. Kirinas nepažino. Be to, jis pabrėžė, kad organizacija „Bojevoje bratstvo“ savanorių siuntimu į Siriją neužsiima: „Mes ten žmonių nesiunčiame, neturime tokių galimybių, esame visuomeninė organizacija“.

Paskyra socialiniame tinkle „Facebook“, priklausanti antrajam įkaitui, R. Zanolotnui, neatnaujinta nuo pat 2016 metų vasario. Paskutiniame įraše jis nurodė palaikantis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, „nes jis daro viską, kas įmanoma, kad būtų stiprinama mūsų šalies gynybinė galia“.

„Facebook“ vartotojo R. Zabolotno draugų sąraše daug kazokų ir karinio konflikto Ukrainos rytuose dalyvių. Jo profilio nuotrauka – fotografija, kurioje įamžintas vyras, labai panašus į vaizdo įraše pasirodantį vyrą, jis vilki uniformą, bylojančią priklausomybę organizacijai „Vsevelikoje voisko Donskoje“.

Apie įkaitais paimtus du rusus „Islamo valstybė“ paskelbė rugsėjo 28 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)