Tyrimo duomenimis, IS tarp Turkijos ir Irako palaikė tvirtą ir patikimą tiekimo grandinę, kuri leido kovotojams pasigaminti dešimtis tūkstančių ginklų, teigia Londone įsikūrusi organizacijos „Konfliktų ginkluotės tyrimai" tyrėjai. Jie tyrė grupuotės kovotojų ginklus, kuriuos per šiuo metu Irako pajėgų vykdomą Mosulo užėmimo operaciją aptiko jų gamybos vietose bei mūšio lauke.

Irako pajėgoms veržiantis pirmyn ekstremistai nebeturi fizinių pajėgumų ginklus ir toliau gaminti industriniu mastu. Tačiau tyrimų grupės vykdomasis direktorius Jamesą Bevaną įspėjo, kad nors ir atsitrauks, daug patirties ginklų gamybos srityje turintys kovotojai žinias pasiims su savimi.

Jis sakė manąs, kad geriausiai apmokyti grupuotės bombų gamybos specialistai iš Mosulo jau pasitraukė į Siriją ir pietų Turkiją.

„Jie itin vertina techninį pajėgumą ir darys viską, kas įmanoma, kad jį išsaugotų", - sakė Dž. Bevanas. Pasak jo, tikėtina, kad augant poreikiams, IS kovotojai ginklų dalių ieškojo Turkijoje.

Mėgindamos atkovoti Mosulą Irako pajėgos susidūrė su stipriu grupuotės pasipriešinimu. Nuo operacijos pradžios spalio mėnesį pajėgoms pavyko užimti kiek mažiau nei vieną ketvirtąją miesto dalį.