Ši islamisto belgo pajuoka skirta saugumo pajėgoms atsirado po to, kai Belgijoje du, kaip įtariama, džihadistai buvo nušauti Vivjė mieste, kur specialios paskirties pajėgos sužlugdė planuotą teroro aktą nukreiptą prieš policiją. Dar 30 žmonių buvo areštuoti remiantis įtarimais, kad visoje Europoje planuojama dar daugiau teroristinių išpuolių.

Belgas, kuris save vadina Abu Mariya Belgiki, nors tai ir nėra tikrasis jo vardas erzino specialiąsias tarnybas praėjusią savaitę, kai savo socialinio tinklo paskyroje ėmė reikšti savo pastebėjimus ir publikuoti savo gyvenimą iš „Islamo valstybės“ (IS) stovyklos.

„Nenoriu skaudinti niekieno jausmų, tačiau Belgijos žvalgybos tarnybos pačios tingiausios ir kvailiausios pasaulyje. Jie mane stebi nuo 14 metų, tačiau Briuselio oro uosto patikrą praėjau lengvai kaip peiliu per sviestą“,– savo mintis sausio 9 dieną iš dabar jau panaikintos paskyros socialiniame tinkle dėstė islamistas.

Abu Mariya Belgiki gyrė teroristus, įvykdžiusius išpuolį, nukreiptą prieš Prancūzijos „Charlie Hebdo“ redakciją. Apie įvykius, pasak islamisto, jis išgirdo iš savo ammer (lyderio), kai ruošėsi miegoti.

„Vakar prieš miegą mano ammer (lyderis) surėkė „Prancūzija! Žinai Prancūziją? Aš atsakiau taip, ji į pietus nuo Belgijos. Taip, aš žinau, atsakė lyderis. Jis pasakė, kad tai padarė „ikhwa“ (broliai), kurie nužudė 12 žmonių, aš apsidžiaugiau ir pagalvojau, ką broliai veikia Belgijoje?“ , – savo paskyroje rašė islamistas.

A. M. Belgiki teigė, kad gyveno „priespaudoje“, o šiuo metu Irake gyvena po „laisvės vėliava“ ir apibūdino savo įspūdžius iš susidūrimo su kita sukilėlių grupe Jabhat al-Nusra ir teigė, kad yra ginkluotas M16 šautuvu ant kurio parašyta „JAV nuosavybė“.

Flamandų kalba jis rašė, kad susipažino su 16 metų olandų berniuku kovojančiu „Islamo valstybės“ gretose po to, kai paliko savo namus, tokią informaciją pateikė „MEMRI“ organizacija, kuri atlieka džihado ir terorizmo grėsmės monitoringą.

Organizacijai priklausančiame puslapyje, kuriame ir buvo paskelbtos žinutės, kurias rašė islamistas. Sausio 5 dieną jis kalbėjo apie savo įprastą rutiną „gaminau „Wudu“ lėles, džioviau skalbinius saulėje, žaidžiau su katėmis kieme“.

Abu Mariya Belgiki prieš pat paskyros panaikiną grasino Egiptui, Libijai, Jemenui, Alžyrui ir teigė, kad „kalifatas“ plečiasi taip pat kaip ir karo liepsnos.

Jo paskutinis įrašas teigė: „Prancūzijai su didele neapykanta. Kova dar tik prasidėjo.“

Belgijos federalinio magistrato atstovas spaudai teigė, kad tyrimas remiantis gautais įrodymais pradėtas, tačiau išsamiau komentuoti atsisakė.

Vis dar neaišku, ar A. M. Belgiki pažinojo du teroristus, kurie buvo nušauti Belgijoje per specialią operaciją ketvirtadienį ir kurie, kaip manoma, buvo draugai ir kartu kovojo IS gretose Sirijoje.

Manoma, kad teroristai planavo apsirengti policininkų uniforma ir apšaudyti bei susprogdinti policijos pareigūnus gatvėje ar policijos nuovadoje. Specialiosios pajėgos, Vivjė mieste šturmavo vieno pastato stogą ir abu vyrus nušovė, pastate tarp asmeninių daiktų rasti kalašnikovai, pistoletai, šaudmenys, suklastoti dokumentai, pinigai ir bombų gamybos įranga bei policininkų uniforma.

To paties tipo ginklai brolių Kouachi buvo panaudoti ir teroristinių atakų Paryžiuje prieš „Charlie Hebdo“ redakciją metu.

Ferealinis magistratas Eric Van Der Sypt teigė, kad galėjo pasikartoti Paryžiaus teroristinių atakų įvykiai, tačiau specialiosioms pajėgoms pavyko išvengti „antrojo Paryžiaus“, kuris turėjo įvykti po „keleto valandų“.

Negyvų įtariamųjų tapatybės vis dar neatskleidžiamos, tačiau Belgijos dienraštis „Sudpresse“ teigia, kad dvi šeimos yra „labai susirūpinusios“. Tai Redwane Hajaoui, taip pat žinomas kaip Abu Khalid al-Maghribi, ir Tarik Jadaoun, taip pat žinomas kaip Abu Hamza Belgiki.

Belgijoje iš viso sulaikyta 13 įtariamųjų ir dar du įtariamieji susiję su šiuo teroristinio išpuolio planavimu sulaikyti Prancūzijoje. Suskaičiuota, kad apie 300 Belgijos piliečių išvyko ir įsiliejo į ekstremistų islamistų gretas, tačiau nėra žinoma, kiek iš jų grįžo į Belgiją, o kiek pasiliko kovoti džihadistų gretose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (259)