Naujienų tinklalapis RBK vėlų šeštadienio vakarą išplatino garso įrašus, kuriuos pateikė Čečėnijos žmogaus teisių kontrolierė Cheda Saratova. Ji prisideda prie „Islamo valstybės“ kovotojų našlių ir jų vaikų sugrąžinimo. Neaišku, kada tie įrašai buvo padaryti.

Įrašuose moterys mini dvi skirtingas stovyklas, kuriose yra laikomi „Islamo valstybės“ kovotojų šeimų nariai – Sirijos šiaurės rytuose esančią Al-Hol stovyklą ir netoli Turkijos sienos esančią Ain Isos stovyklą.

Prie „Islamo valstybės“ Sirijoje ir Irake prisijungė tūkstančiai Rusijos piliečių. Rusija jau sugrąžino į šalį dalį moterų ir vaikų.

„Mano prašymas būtų padėti grįžti namo. Nebenoriu grįžti į „Islamo valstybę“, – prašė moteris, prisistačiusi kaip Julija Kriukova iš Sankt Peterburgo. Jos balsas nutrūksta, nes ji pradeda verkti.

„Prašau prezidento Vladimiro Putino, Chedos Saratovos ir Natalijos Moskalkovos“, – sakė moteris, nurodžiusi klaidingą Rusijos žmogaus teisių kontrolierės Tatjanos Moskalkovos vardą.

Moteris sakė besibaiminanti, kad kitos moterys Al Hono stovykloje ją sumuš, nes jos vis dar remia „Islamo valstybę“.

„Jos yra labai agresyvios, padeginėja palapines ir muša žmones. Aš nežinau, ką daryti“, – sakė moteris.

Ch. Saratova portalui RBK sakė, kad su ja susisiekė moterų giminaičiai. Jos teigimu, visos šios moterys vyko į Siriją gyventi su savo vyrais, kurie kovojo „Islamo valstybės“ pusėje, tačiau vėliau žuvo.

Paskutiniame įraše viena moteris, kuri nenurodė savo vardo, sakė, kad ji ir kitos moterys pabėgo iš savo stovyklos ir keliauja link Tal Abjado, esančio už penkių kilometrų. Pasitraukus kurdų kovotojams, šio miesto kontrolę perėmė Turkija ir Sirijos rėmėjai.

Ch. Saratova vėliau RBK portalui sakė, kad įrašus padariusios moterys galiausiai pabėgo iš savo stovyklų ir pasiekė Turkijos kontroliuojamą teritoriją, kur kariškiai joms padėjo.

T. Moskalkova radijo stočiai „Echo Moskvy“ sekmadienį sakė, kad prašys Rusijos saugumo tarnybos, Užsienio reikalų ministerijos ir Raudonojo Kryžiaus padėti šioms moterims.

Trumpuose įrašuose moteris prašo Rusijos valdžios jas evakuoti. „Turime vaikų, čia yra karo padėtis. Ką mums daryti? – verkdama sakė viena neprisistačiusi moteris. – Negi sunku mus iš čia išgabenti?“