„Taip, mes tai padarėm!“ – paskelbė bulvarinis dienraštis „Daily Express“, aktyviai palaikęs kampaniją už Britanijos išstojimą iš ES.

Ši antraštė buvo išspausdinta ant JK žemėlapio, sudaryto iš šio leidinio pirmųjų puslapių, išleistų per pastaruosius 43 mėnesius – nuo 2016-ųjų birželį įvykusio „Brexito“ referendumo iki vėlesnių trijų sprendimų atidėti pasitraukimą ir galutinio Britanijos parlamento sprendimo ratifikuoti „skyrybų“ sutartį.

„Nauja aušra Britanijai“, – rašo dienraštis „The Daily Mail“, „Daily Express“ varžovas ir „Brexito“ šalininkas.

„11 val. vakaro mūsų išdidi valstybė pagaliau paliks ES – tebebūdama Europos draugė, bet vėl laisva ir nepriklausoma po 47 metų“, – pridūrė leidinys.

Kairiosios pakraipos „The Guardian“ padėtį vertino atsargiau. Pagrindinė antraštė jo pirmajame puslapyje skelbė „Maža sala“, o „Brexit“ vadinamas „didžiausiu kartos lošimu“.

„Premjeras nori Kanados stiliaus prekybos sutarties su Briuseliu“, – dienraštis „The Times“ rašo vedamajame straipsnyje apie vyriausybės vadovo Boriso Johnsono pastangas įgyvendinti savo sumanymus dėl laisvosios prekybos sutarties, panešios į neseniai sudarytą tarp ES ir Kanados.

„Britanija atsisveikina su ES apimta tiek optimizmo, tiek gailėdamasi“, – konstatuoja laikraštis „The Financial Times“.

„Pasivažinėjimas buvo įspūdingas“, – pareiškė verslo naujienų laikraštis „City AM“, savo pirmajame laikraštyje pavaizdavęs amerikietiškųjų kalnelių atrakcioną, kurio vagonėliuose sėdi „Brexito“ sagos iškilūs veikėjai, įskaitant nuliūdusią Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir džiūgaujantį „Brexito“ partijos lyderį Nigelą Farage'ą, iškėlusį alaus bokalą.

„Tai ne pabaiga, o pradžia“, – pažymėjo „The Daily Telegraph“, cituodamas B. Johnsono kalbą, pasakytą prieš penktadienį įvyksiantį ypatingąjį kabineto posėdį Sanderlande – šiaurės rytų Anglijos mieste, per referendumą tvirtai nubalsavusį už išstojimą.

Tuo metu bulvarinis laikraštis „Daily Mirror“ savo pirmąjį puslapį skyrė naujienoms apie 150 britų, atsidūrusių karantine tvyrant nerimui dėl naujojo koronaviruso protrūkio. Mažesnėje skiltyje su antrašte „Brexito“ diena“ rašoma: „Dabar laikas vėl suvienyti šalį.“

Škotijoje, kur dauguma rinkėjų buvo nubalsavę pasilikimą Bendrijoje, antraštės buvo mažiau džiugios.

Edinburge leidžiamas dienraštis „The Scotsman“ parašė: „Likit sveiki, bet ne viso gero.“ Pirmajame puslapyje frazė „Likit sveiki“ taip pat buvo paskelbta 24 Europos kalbomis.

„Pasikeitusi į bloga: izoliuota, atsidūrusi prastesnėje padėtyje, silpnesnė ir susiskaldžiusi“, – liūdnai konstatavo " The Daily Record“.

Net ir šiuo istoriniu momentu vienas Anglijos bulvarinis laikraštis neatsispyrė progai pašmaikštauti.

„Šį vakarą iš tikrųjų ISTORINIS MOMENTAS mūsų didžiai valstybei, – savo pirmajame puslapyje rašo „The Daily Star“.

„Taip, teisingai – baigiasi Sausasis Sausis!“ – pridūrė laikraštis, turėdamas omenyje populiarėjantį pasižadėjimą pirmąjį metų mėnesį susilaikyti nuo alkoholio.