Argentinos žandarmerijos publikuotose nuotraukose iš baudžiamosios bylos, nagrinėjančios narkotikų tiekimo iš Argentinos į Rusiją kanalo išaiškinimą, yra fotografija su laineriu, į kurį kraunami lagaminai.

Juose turėjo būti 400 kilogramų kokaino. Lėktuvo borto numeris – 96023.

Nuotraukoje prastai matosi paskutinis borto numerio skaitmuo. Tačiau vaizdo įraše, taip pat publikuotame Argentinos žandarmerijos, yra kadras, kuriame numeris aiškiai matosi.

Lainerį su tokiu pačiu borto numeriu 2016 metų rugpjūtį gavo Rusijos prezidento reikalų valdybai pavaldi federalinė valstybinė institucija Specialusis skrydžių būrys „Rossija“, kuri specializuojasi valstybės pirmųjų asmenų pervežimuose.

Russianplanes.net, renkantis informaciją apie Rusijos lėktuvus ir nagrinėjantis jų skrydžių žemėlapį, nurodo, kad 2017 metų gruodžio 6 dieną lėktuvas „Il-96“ su borto numeriu 96023 iš tikrųjų buvo Buenos Airių oro uoste.

Gruodžio 7 dieną jis buvo Žaliajame Kyšulyje, iš kur išskrido į Maskvą.

Kaip Buenos Airėse surengtoje spaudos konferencijoje pasakojo Argentinos nacionalinio saugumo ministrė Patricia Bullrich, būtent 2017 metų gruodį kokaino krovinys „kaip diplomatinis bagažas buvo išgabentas Rusijos vyriausybiniu lėktuvu“.

Argentinos policijos pareigūnai išplatino nuotrauką lėktuvo, į kurį kraunami lagaminai. Juose, kaip buvo įsitikinę nusikaltėliai, turėjo būti beveik 400 kilogramų kokaino. Iš tikrųjų vietoj narkotikų teisėsaugos pareigūnai į lagaminus sukrovė į maišelius supilstytų miltų ir pasiuntė juos į Rusijos Federaciją, vildamiesi išsiaiškinti, kas pasirodys atsiimti šio vertingo krovinio.

„Ši informacija neatitinka tikrovės“, – informaciją apie lėktuvo borto numerį ir jo maršrutus pakomentavo „Rossija“ atstovė.

📹#12Reinas 👑#BuenosAires #Moscú 👉 Imágenes del operativo por el cual se desbarató una organización narco internacional.
12 valijas que ocultaban 389 kg de cocaína. La carga fue sustituída con harina, se coordinó una entrega vigilada ▶️ https://t.co/L5s671zetP pic.twitter.com/s4x5IFEGqb
— Gendarmería Nacional (@gendarmeria) February 23, 2018

Lainerio maršrutai taip pat sutampa ir su valstybės vadovų užsienio vizitais. Lėktuvas su numeriu 96023 Miunchene buvo tą dieną, kai užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas lankėsi šiame mieste vykusioje konferencijoje apie saugumą, taip pat miestuose, kuriuose kelionės po Aziją metu lankėsi vyriausybės vadovas Dmitrijus Medvedevas.

„Specialaus skrydžių būrio „Rossija“ pagrindinis uždavinys – užtikrinti pirmųjų asmenų skrydžius, kuriems pagal įstatymą tai priklauso“, – sakė agentūros „Aviaport“ vadovas Olegas Pantelejevas.

Prezidento reikalų valdybos, kurios žinioje yra „Rossija“, interneto svetainėje rašoma, kad kompanija skraidina prezidentą, vyriausybės vadovą, Federacijos Tarybos vadovą, Valstybės Dūmos pirmininką, Konstitucinio ir Aukščiausiojo teismų pirmininkus, generalinį prokurorą, Tyrimų komiteto pirmininką, prezidento administracijos vadovą ir užsienio reikalų ministrą.

O. Pantelejevas paaiškino, kad dažnai su prezidentu skrenda dar vienas ar keli lėktuvai, kuriais vyksta vizitus organizuojanti komanda ir žurnalistai.

Remiantis neoficialiais duomenimis, skrydžių tyrimas pradėtas Rusijos ambasadoriui Argentinoje Viktorui Koroneliui ir trims Rusijos tyrimų komiteto pareigūnams Argentinos valdžiai papasakojus, esą jie turį įtarimų dėl diplomatinio bagažo, rasto Rusijos ambasadai priklausančioje mokykloje.

Konkrečiai kalbama apie 2016 metų įvykius, informuoja newsru.com.

Tada 12 lagaminų pareigūnai aptiko 389 kilogramus kokaino. Lagaminai priklausė buvusiam ambasados darbuotojui Ali Abjanovui. Atleidus šį pareigūną, nusikaltėliams kilo problemų dėl narkotikų transportavimo, o krovinys, kurio vertė juodojoje rinkoje siekia beveik 50 mln. dolerių, nepaliestas pragulėjo beveik metus.

2017 metų gruodžio pradžioje Argentinoje lankėsi Rusijos saugumo tarybos vadovas Patruševas.
Remiantis oficialiais duomenimis, jis su Argentinos prezidentu Mauricio Macri pasirašė bendradarbiavimo memorandumą. Britų dienraštis „The Telegraph“ tvirtina, kad iš tikrųjų Patruševas į Maskvą turėjo „parlydėti“ Ali Abjanovo lagaminus, kuris paprašė jam priklausančius daiktus diplomatiniu bagažu parvežti į Rusijos sostinę.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, atsakydama į žurnalistų klausimus, patikino, kad kokainas iš Argentinos nebuvo vežamas kaip diplomatinis bagažas.

„Tuo užsiėmė vienas techninis darbuotojas. O už diplomatinį bagažą atsakingi diplomatai. Techninis darbuotojas neturėjo nei diplomatinio paso, nei prieigos prie diplomatinio bagažo“, – sakė atstovė.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Argentinos saugumo ministrė pranešė, kad Argentinos policija Rusijos ambasadoje Buenos Airėse aptiko beveik 400 kg kokaino ir areštavo kelis narkotikų prekyba užsiimančios gaujos narius.

Patricia Bullrich spaudos konferencijoje sakė, kad narkotikai buvo aptikti ambasados priestate, o radinio vertė juodojoje rinkoje siekia maždaug 50 mln. JAV dolerių.

„Narkotikų prekeivių gauja mėgino per Rusijos ambasados diplomatinių kurjerių tarnybą“ nugabenti narkotikus į Europą, sakė ministrė.

Pasak jos, Rusijos ir Argentinos policija nusprendė surengti operaciją, kai Rusijos ambasadorius 2016 metų gruodį informavo pareigūnus apie rastus narkotikus.

„Kokainas buvo pakeistas miltais, o 16-oje krepšių su narkotikais buvo paslėpti sekimo prietaisai“, – sakė P. Bullrich ir pridūrė, kad per bendrą operaciją buvo sulaikyti iš viso penki įtariamieji – du Argentinoje ir dar trys Rusijoje.

Pasak ministrės, „itin grynas“ kokainas turėjo būti nugabentas į Rusiją ir galbūt Vokietiją, kur gyvena įtarimas šios gaujos vadeiva.

„Manome, kad Vokietijos policija areštuos šį bėglį“, – sakė ji.

Pasak P. Bullrich, Rusijos saugumo tarnybos agentai buvo triskart atvykę į Argentiną padėti vietos tyrėjams. Tyrimas truko iš viso ilgiau nei metus.

Vienas iš dviejų Argentinoje sulaikytų asmenų yra natūralizuotas rusas, dirbęs Buenos Airių policijoje, sakė P. Bullrich.

Vietos žiniasklaida praneša, jog šis asmuo yra Buenos Airių miesto policijos vado pavaduotojas Ivanas Bliznioukas.

Tyrėjai mano, kad konfiskuotas kokainas į Argentiną atkeliavo iš Kolumbijos arba Peru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (397)