Kalbėdamas Bundestage, žemutiniuose Vokietijos parlamento rūmuose, O. Scholzas atkreipė dėmesį į tai, kad po Didžiosios Britanijos pasitraukimo 19 euro zonos šalių bendrasis vidaus produktas (BVP) sudarys per 85 proc. visos Europos Sąjungos BVP.

Dėl šios priežasties, teigė O. Scholzas, jis su Prancūzijos finansų ministru Bruno'u Le Maire'u siūlo reformuoti Europos stabilumo mechanizmą (ESM), sukuriant Europos valiutos fondą, kuris galėtų, esant reikalui, skirti paramą euro zonos šalims, susiduriančiomis su finansiniais sunkumais.

O. Scholzas taip pat tikino siekiantis užtikrinti mokesčių surinkimą iš tarptautinių įmonių. O. Scholzo teigimu, kai kurios įmonės skaitmeninių paslaugų sektoriuje rodo „išskirtinį kūrybingumą vengiant mokesčių“. O. Scholzas tikino bendradarbiaujantis su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), siekiant sukurti efektyvią mokesčių surinkimo sistemą.

O. Scholzo pristatytame biudžete išlaidos sudaro 356,4 mlrd. eurų, beveik 13 mlrd. eurų daugiau nei pernai.

Kanclerės Angelos Merkel koalicinė vyriausybė, sudaryta iš dviejų krikščioniškų partijų (CDU ir CSU) ir socialdemokratų, siekia padidinti gynybos ir socialinės apsaugos išlaidas. Vyriausybė siūlo padidinti pensijas ir išmokas šeimoms, iš viso už 9,8 mlrd. eurų.

Opozicinės „Alternatyva Vokietijai“ partijos narys Peteris Bohringeris, vadovaujantis Bundestago biudžeto komitetui, tikino, kad vyriausybė bando apgauti parlamento narius, neatkreipdama dėmesio į kelis svarbius veiksnius.

P. Bohringerio teigimu, biudžete nėra numatyta lėšų atsargų, skirtų euro grėsmėms malšinti, kaupimui. „Vokietija už tai sumokės“, - teigė jis, sakydamas, esą Graikija ir Italija jau būtų bankrutavusios be Europos centrinio banko (ECB) paramos.

Biudžeto svarstymai truks iki penktadienio.