V. Putinas išreiškė įsitikinimą, kad su „Islamo valstybe“ nepavyks susidoroti pasitelkus vien bombardavimą. Jo teigimu, šie veiksmai nėra teisėti, nes vykdomi be tiesioginių Jungtinių Tautų (JT) Saugumo tarybos sankcijų. Anot V. Putino, Irako oficiali valdžia tarptautinės koalicijos veiksmus palaimino, tačiau Sirijos valdžia bendradarbiauti atsisako, rašo newsru.com. 

„Deja, tenka konstatuoti, kad šiandien antiteroristinės koalicijos vykdomi veiksmai, jų strategija ir taktika neatitinka esamo pavojaus masto ir pobūdžio“, - patikino V. Putinas. 

Iššūkį, kurį „Islamo valstybės“ teroristai metė tarptautinei bendruomenei, jis pavadino precedento neturinčiu, tačiau pareiškė, kad tai, kas šiuo metu vyksta Sirijoje ir Irake, taip pat yra ir begėdiško įsikišimo į regiono reikalus iš išorės, vienašališkų jėgos panaudojimo atvejų ir dvigubų standartų, skirstant teroristus į „gerus“ ir „blogus“, rezultatas.

Anot V. Putino, Rusija savo ruožtu pasisako už tarptautinės bendruomenės pastangų konsolidavimą kovojant su terorizmu, remiantis tarptautine teise, gerbiant suverenumą ir teritorinį visų valstybių vientisumą. Be to, V. Putino teigimu, Rusiją domina bendradarbiavimo su draugišku Egiptu plėtra tiek dvišaliu, tiek ir tarptautiniu formatu. 

V. Putinas: NATO vis labiau artėja prie Rusijos sienų

Komentuodamas krizę Ukrainoje V. Putinas pareiškė, kad ji prasidėjo ne dėl Rusijos kaltės. Jis patikino, kad NATO pažadai nesiplėsti į Rytus, kuriuos ji davė dar sovietinei valdžiai, buvo tik tušti žodžiai. V. Putinas patikino, kad Aljansas ignoruoja Rusijos interesus ir vis labiau artėja prie Rusijos sienų. 

Ukrainos krizė kilo ne dėl Rusijos kaltės. Tai Šaltojo karo laimėtojomis pasijautusių JAV ir Vakarų sąjungininkių mėginimų primesti savo valią pasekmė“, - teigė V. Putinas. 

„Viskas prasidėjo tada, kai pagal Europos Sąjungos Rytų partnerystės programą buvo pamėginta atplėšti keletą buvusių sovietinių respublikų nuo Rusijos, dirbtinai jas priverčiant rinktis tarp Rusijos ir Europos“, - teigė jis, pridurdamas, kad situacija Ukrainoje tapo šių neigiamų tendencijų kulminacija. 

V. Putinas priminė, kad Maskva ne kartą įspėjo JAV ir jų Vakarų partneres dėl neigiamų įsikišimo į vidinius Ukrainos reikalus padarinių, tačiau niekas jos neklausė. „Dabar būtina padaryti viską, kad konflikto šalys sėstų prie derybų stalo“, - patikino jis. „Akivaizdu, kad krizė tęsis tol, kol patys ukrainiečiai nesusitars tarpusavyje“, - pridūrė V. Putinas.

Pozicija dėl Ukrainos nė kiek nesušvelnėjo

V. Putinas pareiškė, kad Kijevas privalo sustabdyti savo karinę operaciją Rytų Ukrainoje ir liautis vykdęs ekonominį spaudimą prorusiškų separatistų kontroliuojamuose regionuose, perspėdamas, kad tokia politika veda į aklavietę.

Interviu, kurį davė Egipto dienraščiui „al Ahram“ prieš trečiadienį planuojamą viršūnių susitikimą Minske su Prancūzijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderiais, V.Putinas aiškiai parodė, kad jo pozicija dėl Ukrainos krizės nė kiek nesušvelnėjo.

„Svarbiausia padėties stabilizavimo sąlyga – nedelsiamas ugnies ir vadinamosios antiteroristinės, o iš esmės – baudžiamosios operacijos nutraukimas Ukrainos pietryčiuose“, – pabrėžė Rusijos lyderis interviu, kurį davė dviejų dienų vizito Kaire išvakarėse.

„Kijevo mėginimai daryti ekonominį spaudimą Donbasui (Rytų Ukrainai), blokuoti jo gyvybinę veiklą tik apsunkina padėtį“, – pridūrė jis.

V.Putinas taip pat pakartojo Maskvos poziciją, kad smurtas Ukrainos rytuose yra reakcija į praeitais metais įvykusį Vakarų šalių remtą „perversmą“, kai protestuotojai Kijeve nuvertė prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių.

„Ukrainos krizė kilo ne dėl Rusijos kaltės. Ji yra JAV ir jų sąjungininkių Vakaruose, kurios laikė save Šaltojo karo „nugalėtojomis“, pastangų visur primesti savo valią rezultatas“, – sakė V.Putinas „al Ahram“.

„Ultranacionalistai, kurie užgrobė valdžią naudodami karinę jėgą, atvedė šalį prie žlugimo slenksčio ir pradėjo brolžudišką karą“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas pirmadienį lankysis Berlyne, o Rusijos, Ukrainos, separatistų bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai susitiks Minske antradienį, keturių lyderių derybų išvakarėse.

V.Putinas pareiškė, kad viršūnių susitikimas trečiadienį įvyks tik su sąlyga, jeigu „iki tol pavyks suderinti virtinę pozicijų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (938)