Ceremonija vyksta Didžiųjų Kremliaus rūmų Georgijaus salėje, joje dalyvauja apie 1100 svečių. Tai - Federacijos Tarybos ir Valstybės Dūmos deputatai, vyriausybės nariai, Konstitucinio, Aukščiausiojo ir Arbitražo teismų vadovai, apygardų viršininkai, įstatymų leidybos komitetų pirmininkai, tradicinių religinių konfesijų vadovai, visuomenės veikėjai.

Savo kalbą Rusijos vadovas pradėjo pažymėdamas, kad Pagrindinio šalies įstatymo - Konstitucijos - nuostatos turi būti stabilios, tačiau tam tikri jos pakeitimai galimi išimtiniais atvejais, pavyzdžiui, siekiant įveikti teisinį painumą.

"Esu įsitikinęs, kad konstitucinė šalies sistema turi būti stabili. Visų pirma, tai svarbu kalbant apie Konstitucijos dalį, apibrėžiančią žmonių ir piliečių teises ir laisves, - sakė V. Putinas. - Šių nuostatų keisti negalima".

"Vis dėlto mūsų gyvenimas nestovi vietoje, todėl ir konstitucinio proceso negalime laikyti baigtiniu, - sakė prezidentas. - Įvairūs pataisymai, kuriuos diktuoja pats gyvenimas, gali būti atliekami, o kartais juos daryti tiesiog būtina".

Kaip tokių pokyčių pavyzdį, V. Putinas priminė pasiūlymą sujungti Aukščiausiąjį šalies ir Arbitražo teismus. "Šiandien pastebime, kad šių instancijų įstatymų interpretacijos kartais skiriasi, todėl kartais atsiranda teisinis netikrumas, - sakė prezidentas. - Manau, kad dviejų teismų sujungimas leis tekėti teismų praktikai vientisa linkme".

Taip pat Rusijos vadovas savo kalboje kvietė iki 2016 metų šalyje pastatyti gyvenamųjų namų, kurių bendras plotas siektų 75 mln. kv. metrų ir aplenktų 1987 metų rekordą.

"Iki 2016 metų turime pastatyti namų, kurių plotas sudarytų 75 mln. kv. metrų, t. y. sumušti 1987 metų rekordą. Tada Rusija pastatė 72,8 kv. metrų", - pareiškė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad šiuolaikinės technologijos leidžia sparčiai statyti gyvenamuosius namus ir nebrangiai, ir kokybiškai. "Savo ruožtu turime prieš tai išspręsti kelis klausimus", - sakė prezidentas. Jis nurodė, kad pirmiausia svarbu "atblokuoti" leidimų statyboms įvairiuose žemės sklypuose išdavimą, ir siūlė problemą išspręsti jau per kelis ateinančius mėnesius. Vietos valdžia privalės skelbti apie visus tuščius žemės sklypus ir jų pardavimą "skaidrių procedūrų metu", nurodė valstybės vadovas. Taip pat turi augti ir statybų rangovų atsakomybė - "gavai žemės, bet nepradėjai statybų - būk geras, žemę grąžink", aiškino V. Putinas.

Kita problema prezidentas įvardino lėšų, už kurias žemės sklypai aprūpinami įvairia inžinerine infrastruktūra, trūkumu. "Be to, mes turime sutvarkyti licencijavimo procedūras - jos vis dar nėra vykdomos vieningai. Prašau sukurti bendrą, vieningą leidimų statybai išdavimo procedūrą ir sumažinti laiką, reikalingą procedūroms atlikti. Tai padaryti reikia jau iki 2014 m. kovo pabaigos", - sakė V. Putinas. Vienas iš veiksnių, trukdančių šių problemų sprendimui, anot prezidento, yra korupcija.

Siūlo bausti bankus už suteiktą klaidingą ar neišsamią informaciją

Rusijos prezidentas V. Putinas, Konstitucijos dienos proga sakydamas kasmetinę savo kalbą Rusijos Federaliniam Susirinkimui, pasiūlė bankams ar kitoms struktūroms taikyti baudžiamąją atsakomybę už suteiktą klaidingą ar neišsamią informaciją apie jų realią finansinę padėtį.

"Tyčia pateikus nepatikimus ar neišsamius duomenis apie realią bankų, draudimo bendrovių ar kitų finansinių organizacijų finansinę padėtį, būtina tokiu atveju jų vadovybei taikyti baudžiamąją atsakomybę", - pabrėžė valstybės vadovas.

Anot V. Putino, būtina imtis konkrečių priemonių ir pašalinti iš Rusijos finansų sistemos įvairaus pobūdžio "pinigų plovimo kontoras". "Savo ruožtu sąžiningų klientų ir indėlininkų interesai net ir turinčiuose finansinių sunkumų bankuose turi būti patikimai apsaugoti", - pabrėžė V. Putinas.

V. Putinas: Rusija neleis niekam įgyti karinės viršenybės

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva neleis niekam įgyti prieš ją karinę viršenybę.

„Niekas neturėtų puoselėti iliuzijų dėl galimybės įgyti karinę viršenybę prieš Rusiją. Mes to niekada neleisime“, – sakė prezidentas, skaitydamas metinį pranešimą Federaliniame Susirinkime.

„Rusija atsakys į visus šiuos iššūkius – ir politinius, ir technologinius“, - pridūrė jis.

Rusija stengiasi būti lydere, bet nepretenduoja į supervalstybės vardą

V. Putinas ketvirtadienį netiesiogiai sukritikavo Jungtines Valstijas, pareiškęs, jog Rusija siekia būti lydere, bet nesirengia mokyti kitų šalių, kaip joms derėtų gyventi.

"Visuomet didžiavomės savo šalimi, tačiau nepretenduojame į kažkokios supervalstybės vardą, kuris suprantamas kaip pretenzija į pasaulinę ar regioninę hegemoniją. Nesikėsiname į niekieno interesus, niekam neperšame savo globos ir niekieno nemėginame mokyti gyventi", - sakė prezidentas, skaitydamas metinį pranešimą Federaliniame Susirinkime.

"Stengsimės būti lyderiai, gindami tarptautinę teisę, siekdami pagarbos valstybės suverenitetui, tautų savarankiškumui ir savitumui", - pabrėžė V.Putinas.

V. Putinas gina konservatyvias Rusijos vertybes

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ketvirtadienį pasinaudodamas savo metiniu Pranešimu Federaliniam Susirinkimui, gynė konservatyvias vertybes, netiesiogiai užsimindamas apie savo vyriausybės poziciją prieš gėjus ir priekaištaudamas Vakarams dėl vienodo „gėrio ir blogio“ traktavimo.

„Žinome, kad pasaulyje daugėja žmonių, palaikančių mūsų poziciją dėl tradicinių vertybių, kurios tūkstantmečiais buvo dvasinis, moralinis kiekvienos tautos civilizacijos pamatas, apsaugos“, - sakė V.Putinas metiniame pranešime.

Pasak jo, kalbama apie tradicines šeimos vertybes, „ne tik materialinį, bet ir dvasinį gyvenimą, humanizmo ir pasaulio įvairovės vertybes“.

„Šiandien daugelyje šalių persvarstomos moralės ir dorovės normos, nyksta nacionalinės tradicijos, skirtumai tarp valstybių ir kultūrų. Iš visuomenės dabar reikalaujama ne tik sveikai pripažinti kiekvieno teises į sąžinės, politinių įsitikinimų ir asmeninio gyvenimo laisvę, bet ir būtinai pripažinti gėrio ir blogio – savo prasme priešingų sąvokų - lygiavertiškumą“, - sakė V.Putinas.

Vakarai kritikavo Rusiją dėl įstatymo, kuriuo draudžiama „netradicinių santykių propaganda“ nepilnamečiams ir kuris, pasak gėjų teisių gynimo grupių, atvėrė kelią puldinėjimui ir bauginimui. Šis įstatymas paskatino aktyvistus visame pasaulyje reikalauti boikotuoti žiemos olimpiadą, kuri vasario mėnesį įvyks Sočyje.

Televizijos transliuotoje valandos ir 10 minučių kalboje iš puošnios Kremliaus salės V.Putinas pažadėjo ginti tradicines šeimos vertybes, kurios, pasak jo, yra Rusijos didybės pamatas ir apsauga nuo „vadinamosios tolerancijos, belytės ir bevaisės“.

Jis skundėsi dėl „moralės normų persvarstymo“ daugelyje kitų šalių.

„Toks tradicinių vertybių ardymas iš viršaus nulemia negatyvias pasekmes visuomenei ir savo esme yra nedemokratinis, nes yra vykdomas prieš liaudies daugumos valią“, - sakė V.Putinas.

Savo poziciją prezidentas parėmė citata iš žymaus 20-ojo amžiaus rusų filosofo Nikolajaus Berdiajevo: „Konservatyvizmo prasmė ne ta, kad jis neleidžia judėti į priekį ir aukštyn, o ta, kad jis neleidžia judėti atgal ir žemyn, chaotiškos tamsos link“.

Auditorija, kurią sudarė įstatymų leidėjai, teisėjai, religiniai lyderiai, federaliniai ir regionų pareigūnai, jo kalbą palydėjo entuziastingais plojimais.

Manoma, kad V.Putinas yra uolus krikščionis, tačiau jis tik pastaraisiais metais užėmė konservatyvių vertybių ir Rusijos Ortodoksų Bažnyčios propagavimo poziciją, siekdamas konsoliduoti savo šalininkų bazę.