Spalio 22 d. kasmetiniame „Valdai“ tarptautinio diskusijų klubo susitikime V. Putinas pareiškė, kad „JAV pamėgino panaudoti teroristines grupuotes kaip taranavimo priemonę, skirtą atsikratyti režimų, kurių jos nemėgsta“.

„Visada sudėtinga žaisti dvigubą žaidimą, deklaruoti kovą su teroristais ir tuo pačiu metu mėginti dalimi jų pasinaudoti tam, kad išdėliotum figūras Artimųjų Rytų šachmatų lentoje taip, kaip naudinga tau. Nėra reikalo žaisti žodžiais ir dalinti teroristus į nuosaikiuosius ir nenuosaikiuosius. Norėčiau sužinoti, koks gi tarp jų skirtumas“, - sakė V. Putinas.

Vakarai kaltina Maskvą taikymusi į nuosaikiųjų sukilėlių pozicijas vykdant bombardavimus Sirijoje, kurie, Rusijos teigimu, nutaikyti į „Islamo valstybės“ pozicijas.

Vis dėlto V. Putino pareiškimas dėl žaidimo žodžiais, o taip pat ir kiti šios šalies valdžios atstovų pareikšimai rodo, kad Maskva vertina visas ginkluotos su Sirijos prezidento Basharo al Assado režimu nesutinkančios opozicijos pajėgas kaip teisėtą taikinį.

Spalio 20 V. Putinas Kremliuje susitiko su B. al Assadu, o spalio 22 d. savo kalboje pabrėžė, kad vertina B. al Assadą ir jo vyriausybę kaip visiškai teisėtą.

Jo teigimu, Vakarams būdingas trumparegiškumas, dėmesio telkimas į B. al Assadą ir kur kas didesnį pavojų keliančios „Islamo valstybės“ ignoravimas.

„Taip vadinamoji Islamo valstybė perėmė didžiulės teritorijos kontroliavimą. Kaip tai įmanoma? Pagalvokite: jei Damaską ar Bagdadą užimtų teroristinės grupuotės, jie taptų oficialia valdžia ir turėtų startinę platformą ekspansijai visame pasaulyje. Ar kas nors apie tai pagalvoja?“ – piktinosi V. Putinas.

„Prieš penkiasdešimt metų Leningrado gatvės mane išmokė vienos taisyklės, kad jei kova neišvengiama, smogti turi pirmas“, – sakė jis.

V. Putino teigimu, neteisinga diskutuoti, ar B. al Assadas turėtų trauktis iš valdžios, bet patikino, kad dialogas vis dėlto yra būtinas.

„Diskusija su B. al Assadu parodė, kad jis tam yra pasirengęs“, - patikino jis.

V. Putinas informavo paklausęs B. al Assado, kaip pastarasis reaguotų, jei Rusija aptiktų ginkluotų opozicijos grupių, iš tiesų pasirengusių kovoti su teroristais Sirijoje, ir nuspręstų jas remti. V. Putino teigimu, B. al Assado atsakymas į šį klausimą buvo teigiamas.

Paklaustas, kaip vertina Sirijos ateitį ir ar šalies padalijimas galėtų tapti galutiniu sprendimu, V. Putinas sakė, kad toks scenarijus būtų blogiausias ir labiausiai nepriimtinas pasirinkimas, kuris negalėtų išspręsti konflikto.

Jo teigimu, situacija tik dar labiau pablogėtų ir šis pablogėjimas taptų nuolatine būsena. „Padalinus šalį pusės tarpusavyje kovotų visada – tai būtų neišvengiama“, - patikino jis.

Šiais metais „Valdai“ klubo susitikimas surengtas prabangiame viešbutyje Krasnaja Poliana kalnų kurorte, kur vyko Sočio žiemos olimpinės žaidynės.

V. Putinas į susitikimo vietą atvyko ryškiai žaliu „Lada“ markės automobiliu – taip mėginama populiarinti šalies automobilių gamybos pramonę. Į susitikimą V. Putinas vėlavo net dvi valandas, taigi susirinkusiems dalyviams teko jo palaukti.