18 dienų urve praleidę paaugliai vis dar sveiksta ligoninėje, tačiau jau kurpia naują planą – jie ketina tapti vienuoliais.

„Wild Boars“ futbolo komanda, kurioje žaidžia 12 berniukų, kurių amžius nuo 11 iki 16 metų, ir jų 25 metų treneris per kelias dienas praeitą savaitę visi saugiai iškelti į žemės paviršių. Gelbėjimo operacijoje dalyvavo tiek Tailando karinio laivyno specialiosios pajėgos, tiek nardymo profesionaliai iš užsienio.

Deja, operacija neapsiėjo be aukų – jo metu tragiškai žuvo buvęs Tailando laivyno specialiųjų pajėgų pareigūnas 38 metų Samanas Kunanas. Jis žuvo panėręs gabenti būtinųjų atsargų urve įstrigusiems vaikams. Žuvusiojo kūną liepos 6 dienos rytą povandeniniame urvo komplekse aptiko kitas naras.

Pareigūnai sako, kad S. Kunaras mirė pristigus deguonies. Pastangos jį atgaivinti buvo bevaisės. Laimei, tai buvo vienintelė daugiau nei dvi savaites trukusios ir daugiau nei tūkstantį žmonių įtraukusios gelbėjimo operacijos auka.

Visi berniukai sutartinai teigia, kad nori deramai pagerbti S. Kunano auką, ir tam ieško paties prasmingiausio būdo.

Trylikamečio Duangpetcho Promthepo tėvas Banphotas Konkumas sako, kad visi „Wild Boars“ komandos nariai nusprendė tapti vienuoliais ir tokiu būdu įamžinti žuvusio jų gelbėtojo auką.

Remiantis Teravados mokyklos budizmo principais, tarnystė šventykloje kito asmens garbei – didžiausia dovana, kokią tik vienas žmogus gali padovanoti kitam. Kai bus įšventinti į vienuolius, berniukai savo tarnystę paskirti žada būtent S. Kunanui.

„Jau planuojame datą, ir ryšimės tam, kai tik bus pasirengusios visos šeimos“, – teigia B. Konkumas.

Tapti pilnateisiu vienuoliu, remiantis Teravados budizmo gairėmis, gali tapti tik vyresni nei 20 metų jaunuoliai. Tai reiškia, kad berniukai iš pradžių bus įšventinti į naujokus arba nen, kuriems nereikės paisyti tiek daug griežtų taisyklių.

Jauniausio išgelbėto berniuko – vienuolikmečio Chanino Wiboonrungruango – mama Aikham „Bangkok Post“ sakė, kad berniukams nebūtų pavykę išsigelbėti, jeigu ne jų treneris Ekkapolas Chantawongas, kuris vaikus urve išmokėti medituoti.

Ji teigia, kad trenerio parodytos budizmo praktikos (treneris pats dešimt metų buvo budizmo vienuolis) padėjo berniukams ištverti alkį ir taupyti energiją.

Vienuolyno, kur vienuolystės mokėsi „Wild Boars“ komandos treneris, vadovas sutinka: jei ne jų treneris, berniukai nebūtų išgyvenę.

Prathat Doi Wao šventyklos, esančios Tailando ir Mianmaro pasienyje, šventikas Prayuthas Jetiyanukarnas teigia manąs, kad treneris savo auklėtinius išmokęs išlaikyti ramybę, o toks gebėjimas jiems padėjo devynias dienas ištverti be maisto.

„Kaip jam tai pavyko? Juk tai ilgas laikas – devynios dienos. Įdomu, ką jis jiems kalbėjo. Berniukai verkė, šaukėsi tėvų, norėjo namo. Labai išsekina ir paprasčiausias verkimas, organizmas netenka skysčių. Galbūt jie sveiki ir ištvermingi, bet visgi tik vaikai. Jauni ir nepatyrę“, – kalbėjo P. Jetiyanukarnas.

Dvylika berniukų ir jų futbolo treneris, išgyvenę itin pavojingą gelbėjimo iš užlieto urvo operaciją, trečiadienį buvo išrašyti iš ligoninės.

Nors pranešama, kad berniukų ir jų trenerio psichologinė ir fizinė būklė gera, jiems bus skirtas papildomas psichologų stebėjimas, norint pamatyti galimas ilgalaikes traumas.

Komanda į Tam Luango urvą nuėjo birželio 23 dieną. Prasidėjus liūčiai bei staigiam potvyniui žmonės nebegalėjo iš jo ištrūkti.

Po devynių be maisto ir visiškoje tamsoje praleistų dienų juos britų narai surado išsekusius ir susispietusius ant purvinos atbrailos keli kilometrai nuo įėjimo į urvą.

Drąsi tailandiečių vadovaujama tarptautinė gelbėjimo operacija kaustė pasaulio dėmesį.

Gelbėtojai diskutavo dėl geriausio plano ištraukti vaikus ir jų trenerį, bet galiausiai ryžosi rizikingai operacijai, kurios metu narai lydėjo vaikus per vandens užlietas itin siauras urvo vietas. Vaikams buvo duota raminamųjų.

Net nardymo urvuose specialistai užsieniečiai nebuvo tikri, kad misija pavyks, ir daugelis reiškė palengvėjimą, kai viskas buvo baigta ir liepos 10 dieną buvo išgelbėti paskutiniai penki žmonės.