„Kviečiame Rusijos Federaciją surengti rimtas derybas neutralioje teritorijoje. JAV ir ES (Europos Sąjunga) mums padeda šioje srityje“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo premjerą Arsenijų Jaceniuką.

Šis raginimas nuskambėjo, Vokietijos užsienio reikalų ministrui Frankui-Walteriui Steinmeieriui apsilankius Ukrainoje prieš vėliau antradienį numatomą lemiamą jo susitikimą su Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu.


F. Steinmeieris nemato pagrindo optimizmui, o S. Lavrovas reikalauja Kijevo derybų su separatistais

Vokietijos užsienio reikalų ministras F. W. Steinmeieris antradienį atvykęs į Maskvą sakė, kad šiuo metu nėra jokio pagrindo optimizmui dėl dabartinių Rusijos ir Ukrainos santykių, todėl visos šalys turi gerai padirbėti, kad veiktų rugsėjį sutartos paliaubos.

„Nėra priežasties optimizmui dabartinėje situacijoje“, – sakė jis per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Ką mes turime padaryti – dirbti smarkiai, dirbti taip smarkiai, kad įtikintume žmones, esant tokiai padėčiai, kai anksčiau pradėtas (taikos) procesas akivaizdžiai savaime nevyksta“, – sakė Vokietijos ministras.

Pirmą kartą nuo vasario atvykęs į Maskvą F.-W.Steinmeieris dar pasakė, kad Europa yra kryžkelėje. „Mums reikia suvokti, kad praėjus 25 metams nuo Berlyno sienos griuvimo, mes vėl matome nebylumą vietoj dialogo, uždarumą vietoj mainų, konfrontaciją vietoj bendradarbiavimo“, – pažymėjo jis.

Tuo tarpu S.Lavrovas pabrėžė, kad Kijevas turi kalbėtis su abiem Ukrainos rytų separatistinėmis sritimis, jog vyktų tvarus dialogas atsižvelgiant į abejose teritorijose vykusius rinkimus.

Rusijos ministras pasakė, kad Rusijos ir Vokietijos bendra nuomone konfliktą Ukrainoje reikia spręsti, ir pridūrė, kad Maskva palaiko Minsko susitarimus, nes jie užtikrina bent trapias paliaubas.

Kalbėdamas Kijeve F.-W.Steinmeieris paragino Ukrainą ir Rusiją laikytis žlungančio rugsėjo mėnesio taikos plano, kuriuo nepavyko sustabdyti jau daugiau nei 4,1 tūkst. gyvybių nuo balandžio nusinešusio konflikto.

„Šie susitarimai nebuvo tobuli, bet jie tikrai suformuoja pagrindą. Mes turime įgyvendinti susitarimus“, – sakė F.-W.Steinmeieris per susitikimą su premjeru A.Jaceniuku Kijeve.

Nuo krizės pradžios Rusija ir Ukraina surengė daugybę įvairaus formato derybų, kurioms skirtingu metu tarpininkavo Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Prancūzija, Vokietija bei Europos saugumo ir bendradariavimo organizacija (ESBO).

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas prieš tai pareiškė, kad „optimali vieta“ konsultacijoms dėl Ukrainos krizės yra Baltarusijos sostinė Minskas.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas, anot agentūros „RIA Novosti“, pareiškė, kad „svarbiausias dalykas“ yra derybos tarp Kijevo ir regionų.

Maskva ir sukilėliai nori derybų Minsko formatu. Baltarusijos sostinėje Ukraina ir kovotojai, dalyvaujant Rusijos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovams, rugsėjo pradžioje susitarė dėl paliaubų, tačiau jos vis pažeidinėjamos.

Kijevas tuo tarpu siekia Ženevos formato. Čia balandį dėl Ukrainos krizės sureguliavimo tarėsi Rusija ir Ukraina bei Europos Sąjunga (ES). Buvo atstovaujamos ir JAV, kurios Ukrainos konflikte užima dar griežtesnį kursą Maskvos atžvilgiu nei ES.

Mūšiai tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų nuo balandžio nusinešė daugiau kaip 4 100 žmonių gyvybių. Rugsėjo pradžioje abi pusės Minske susitarė dėl paliaubų, tačiau jos vis pažeidinėjamos.

NATO tuo tarpu paskelbė turinti informacijos iš įvairių šaltinių apie „labai reikšmingą“ rusų pajėgų sustiprinimą pačioje Ukrainoje bei pasienio teritorijoje Rusijos pusėje. Tai Briuselyje pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, kurį cituoja agentūra AFP.

Stebimas dalinių „su įranga, tankais, artilerija, taip pat moderniomis priešlėktuvinėmis sistemomis“ judėjimas, pabrėžė J. Stoltenbergas. Kaip šaltinius jis įvardijo nuotraukas bei „nepriklausomus žurnalistus“ vietoje, taip pat ESBO stebėtojus.

J. Stoltenbergas dalyvavo ES gynybos ministrų susitikime Briuselyje. Ir ES, ir NATO nori „taikaus krizės Ukrainoje sureguliavimo“, – sakė jis.
Maskva esą gali „būti dalis taikaus sprendimo arba žengti izoliacijos keliu“. J. Stoltenbergas paragino Rusijos vyriausybę laikytis savo įsipareigojimų iš Minsko susitarimo.