Iš kamino pasirodę balti dūmai rodo, jog kardinolai per antrąjį balsavimo raundą rado bendrą sutarimą. Tai reiškia, kad už naująjį popiežių, tapsiantį 266-uoju Šv. Petro įpėdiniu, balsavo mažiausiai du trečdaliai, arba 77 iš 115 kardinolų, nuo antradienio vakaro dalyvavusių konklavoje, skelbia news.va.

Dūmai iš kuklaus varinio kamino, įrengto ant koplyčios stogo, ėmė virsti po 20 val. Lietuvos laiku.

Tūkstančiai susirinkusių Šv.Petro aikštėje džiūgauja. Žmonės mojuoja vėliavomis, ploja ir skambina artimiesiems pranešti gerosios naujienos.

„Jie sutarė, jie sutarė!“, - džiaugsmingai šaukė viena moteris. Daugybė kitų žmonių šaukė „Habemus Papam!“ („Turime popiežių!“).

Naujasis Katalikų Bažnyčios vadovas, kurio tapatybė kol kas nežinoma, netrukus turi pasirodyti balkone virš Šv. Petro aikštės ir kaip Romos vyskupas tarti pirmuosius savo žodžius.

Naujasis popiežius per valandą turi pasirodyti Šv.Petro bazilikos balkone, po to, kai kuris nors Bažnyčios pareigūnas paskelbs "Habemus Papam" – "Turime popiežių" – ir lotyniškai ištars naujojo pontifiko vardą.

Konklava buvo sušaukta praėjusį mėnesį staiga atsistatydinus popiežiui Benediktui XVI, kurio sprendimas sukėlė sąmyšį Bažnyčioje ir atskleidė didelius nesutarimus tarp kardinolų, kurie turi surasti vadovą, pažabosiantį korumpuotą Vatikano biurokratiją, ir tuo pačiu, ganytoją, kuris galėtų atgaivinti katalikybę didėjančio sekuliarizmo laikais.

Balti dūmai iš kamino pradėjo rūkti 19 val. 8 min. Grinvičo (20 val. 8 min. Lietuvos) laiku, po penkių per dvi dienas įvykusių kardinolų balsavimų. Netrukus po to ėmė skambėti Šv.Petro bazilikos varpai.

Žiūrėkite transliaciją iš Vatikano:

115 kardinolų elektorių nerado sutarimo antradienį, kai garsiojoje Siksto koplyčioje surengė pirmą nerezultatyvų balsavimą dėl žmogaus, pakeisiančio Benediktą XVI, kuris praėjusį mėnesį staigiu atsistatydinimu nutraukė problemų temdytą savo aštuonerių metų popiežiavimą. Trečiadienį per pietus iš Siksto koplyčios kamino taip pat rūko juodi dūmai.

Praėjusią naktį kardinolai praleido užsidarę netoliese esančiuose svečių namuose, ryte dalyvavo mišiose Šv. Pauliaus koplyčioje Vatikano Apaštališkuosiuose rūmuose ir grįžo į Renesanso didybe dvelkiančią Siksto koplyčią tęsti konklavos.

Konklava buvo sušaukta Benediktui XVI tapus pirmuoju per 700 metų savanoriškai atsistatydinusiu popiežiumi.

Tas netikėtas jo sprendimas sukėlė sąmyšį Bažnyčioje ir atskleidė didelius nesutarimus tarp kardinolų, kurie turi surasti vadovą, pažabosiantį korumpuotą Vatikano biurokratiją, ir tuo pačiu, ganytoją, kuris galėtų atgaivinti katalikybę didėjančio sekuliarizmo laikais.

Kaip pagrindiniai pretendentai minimi keli kardinolai, tad elektoriai bent jau iki trečiadienio popietės tikriausiai dar nepriims sprendimo dėl to, kas vadovaus 1,2 mlrd. pasaulio katalikų. Daugelis ekspertų prognozuoja, kad balti dūmai iš Siksto koplyčios kamino pasirodys ketvirtadienį.

"Naujas popiežius - iki rytojaus", - trečiadienį skelbia laikraščio "La Stampa" antraštė. Italijos žiniasklaida jau kelias dienas karštligiškai spėlioja dėl to, kas turi daugiausiai galimybių tapti naujuoju pontifiku.

Tiktai vienas žmogus nuo 20-ojo amžiaus pradžios - Pijus XII 1939 metais - buvo išrinktas trimis balsavimais. Per pastarąsias devynias konklavas naujam popiežiui išrinkti prireikdavo vidutiniškai septynių balsavimų. Benediktas XVI 2005 metais buvo aiškus favoritas ir buvo išrinktas jau per ketvirtą balsavimą.

Maldininkai ir turistai Šv.Petro aikštėje pradėjo rinktis anksti ryte, nepaisydami smarkaus lietaus, - jie vylėsi savo akimis pamatyti dalelę istorijos, baltų dūmų virš Siksto koplyčios pavidalu.

Kai bus išrinktas naujas popiežius, taip pat ims skambėti Šv.Petro bazilikos varpai.

"Tai nuostabus metas, istorinis momentas", - sakė monsinjoras Ronny Jenkinsas, JAV katalikų vyskupų konferencijos generalinis sekretorius, kuris drauge su šimtais kitų žmonių po skėčiu laukė aikštėje prie tos didžiulės bazilikos.

"Tai labai unikalu", - sakė jis ir juokdamasis pridūrė: "Tai - neįtikėtinas momentas, bet mes norime, kad lietus liautųsi".

Kardinolai elektoriai vėlyvą antradienio popietę Siksto koplyčioje užsidarė po visą dieną trukusių religinių ceremonijų ir maldų, skirtų pasirengti konklavai. Po jų pirmojo balsavimo, kuris įvyko maždaug dviem valandomis vėliau, kaip ir tikėtasi, iš kamino rūko juodi dūmai.

Tas pradinis balsavimas buvo laikomas būdu palikti tolesnėms įvairių kandidatų šalininkų grupių diskusijoms tik favoritų vardus.

Jokių užuominų nesitikima iki pat popiežiaus išrinkimo. Visiškam konklavos slaptumui užtikrinti Vatikanas ėmėsi atsargumo priemonių, tarp kurių yra elektroninių prietaiso blokavimo įrenginiai.

Tačiau favoritais yra laikomi Angelo Scola, kuris po 35 metų ir dviejų popiežių - lenko Jono Pauliaus II ir vokiečio Benedikto XVI - sugrąžintų popiežių italų tradiciją, ir brazilas Odilo Schereris, kuris būtų pirmasis popiežius ne iš Europos po beveik 1,3 tūkst. metų - po Sirijoje gimusio Grigaliaus III.

Per parengiamuosius susitikimus prieš konklavą kardinolai atrodė nesutariantys dėl to, ar naujasis pontifikas turi būti stiprus vadovas, kuris suvaldytų Vatikano biurokratiją, ar patyręs ganytojas, kuris atgaivintų tikėjimą visame pasaulyje.

Milano arkivyskupas A.Scola, kuris vadovavo dviem didelėms Italijos vyskupijoms, bet nepriklausė Vatikano centrinei administracijai, galėtų gerai suprasti sudėtingą Kurijos politiką ir įvykdyti sparčias reformas.

O.Schereris, kaip kalbama, yra Kurijos favoritas ir patiktų tiems, kurie nori ne europiečio - atsižvelgdami į tai, kad Bažnyčios ateitis krypsta besivystančio pasaulio link.

Kaip galimi būsimi popiežiai buvo paminėti ir kiti kandidatai iš įvairių valstybių, tarp jų - JAV kardinolai Timothy Dolanas ir Seanas O'Malley, kanadietis Marcas Ouellet ir argentinietis Leonardo Sandri.

Visus prelatus, dabar dalyvaujančius konklavoje, paskyrė arba Benediktas XVI, arba Jonas Paulius II, tad naujasis pontifikas beveik neabejotinai toliau atkakliai gins tradicinį moralinį mokymą.

Kai kurie kardinolai šią savaitę spėjo, kad naujam popiežiui išrinkti gali prireikti keturių ar penkių dienų, nes yra keli geras pozicijas turintys kandidatai.