Tas vyras, įvardijamas kaip Lawrence'as Bruce'as Byronas, buvo sulaikytas po to, kai spalio 16 dieną iš Kinijos pateko į Šiaurės Korėją, nurodė naujienų agentūra.

„Apklausiamas jis pasakė, kad nelegaliai pateko į šalį būdamas pavaldus JAV Centrinei žvalgybos valdybai“, – paskelbė KCNA.

„Atitinkamos institucijos nusprendė išsiųsti jį iš šalies“, – teigiama pranešime.

Praėjusių metų lapkritį Pietų Korėjoje buvo suimtas vyras tokiu pačiu vardu. Jis bandė prasmukti per Korėjų sieną.

L. B. Byronas, kuriam yra daugiau kaip 50 metų, gyvena Luizianos valstijoje. Jis deportuotas atgal į JAV.

Žiniasklaidos teigimu, Pietų Korėjos pareigūnams šis vyras sakė siekęs palengvinti JAV ir Šiaurės Korėjos derybas, nors jis yra privatus pilietis.

Šiaurės Korėja retai taip greitai paleidžia sulaikytus amerikiečius. L. B. Byronas buvo deportuotas įstrigus deryboms dėl Pchenjano branduolinės programos.

„Šis gestas reiškia, kad Šiaurės (Korėja) nori palaikyti dialogo su JAV varomąją jėgą“, – naujienų agentūrai AFP sakė profesorius Yang Moo-jinas iš Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto.

Dauguma Šiaurės Korėjos sulaikytų amerikiečių, pradedant žurnalistais ir baigiant misionieriais, buvo paleisti po didelio triukšmo ir įsikišimo.

Gegužės mėnesį Pchenjano režimas paleido tris sulaikytus amerikiečius, taip tikriausiai pademonstruodamas geros valios gestą prieš birželio mėnesį Singapūre įvykusį Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Šie trys amerikiečiai namo grįžo su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, o oro pajėgų bazėje netoli Vašingtono juos pasitiko D. Trumpas.

Šiuo metu nežinoma apie jokius Šiaurės Korėjoje sulaikytus amerikiečius.

L. B. Byronas buvo paleistas po praėjusį mėnesį pasirodžiusių naujų įtarimų, kad JAV studentas Otto Warmbier, kuris buvo laikomas Šiaurės Korėjoje, o pernai netrukus po paleidimo mirė, nelaisvėje buvo kankinamas.

22 metų studentas Šiaurės Korėjoje buvo kalinamas daugiau kaip metus, o pernai buvo paleistas komos būsenos. Netrukus po to, kai buvo parvežtas į Jungtines Valstijas, jis mirė.

Tiksli jo mirties priežastis tebėra nežinoma, bet neseniai JAV žiniasklaida pranešė, jog yra naujų įrodymų, kad Šiaurės Korėjoje jis buvo mušamas.

Pchenjano „Draugystės“ ligoninės, kurioje buvo gydomas O. Warmbier, direktorius šiuos įtarimus spalio mėnesį pavadino „absoliučiu tiesos iškraipymu“.

Šiaurės Korėja neigė kankinusi O. Warmbier ir tvirtino, kad jis susirgo botulizmu.

Per istorinį viršūnių susitikimą Singapūre D. Trumpas ir Kim Jong Unas pasirašė aptakų dokumentą dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Vėliau pažangos nebuvo, nes Vašingtonas ir Pchenjanas ginčijasi dėl šio dokumento formuluočių prasmės.

KCNA penktadienį taip pat pranešė, kad Kim Jong Unas stebėjo „naujo ultramodernaus taktinio ginklo“ bandymus.

Tai buvo pirmas oficialus Šiaurės Korėjos pranešimas apie ginklų bandymą nuo to laiko, kai ši uždara šalis pradėjo delikatų diplomatinį procesą su Vašingtonu.