Vokietijai šią savaitę paskelbus, kad pagrindinis prezidento Vladimiro Putino priešininkas buvo apnuodytas uždrausta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičiok“ grupės, Rusijai gresia naujos sankcijos.

44 metų A. Navalnas rugpjūčio 20-ąją blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske ir dvi dienas A. Navalnas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Kremlius neigia, kad kėsinosi į A. Navalno, kuris vis dar yra komos būsenos, gyvybę.

Omsko regiono valdžios pranešime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros, regiono vyriausiasis toksikologas Aleksandras Sabajevas sakė, kad A. Navalnas prieš pasijusdamas blogai 5–7 dienas turėjo problemų dėl mitybos ir virškinimo.

„Pacientas laikėsi dietų, kad numestų svorio“, – žurnalistams sakė A. Sabajevas.

„Šią situaciją galėjo išprovokuoti ne tik dietos,... bet ir galimi nesaikingo gėrimo atvejai, apie kuriuos nežinome. Tai galėjo sukelti stresas ir nuovargis, – sakė jis. – Bet kokie veiksniai galėjo sukelti staigų pablogėjimą. Net paprasčiausias nepapusryčiavimas.“

Pasak A. Sabajevo, A. Navalnas ligoninėje iškart buvo tikrinamas dėl nuodingų medžiagų, taip pat ir dėl cholinesterazės inhibitorių, kuriems priskiriamas „Novičiokas“.

A. Navalno ėminiuose jokių nuodų nerasta, jo inkstai, plaučiai ir kepenys neatrodė pažeisti, kalbėjo Omsko toksikologas.

„Todėl galime sakyti, kad paciento organizme nebuvo jokių toksiškų medžiagų“, – pridūrė jis.

A. Navalno apnuodijimas išprovokavo naują Rusijos ir Vakarų santykių krizę, o NATO penktadienį rengia skubų posėdį šiam išpuoliui aptarti.

Kremlių remiantys veikėjai jau yra pateikę virtinę stebinančių teorijų, įskaitant pareiškimus, kad A. Navalną galėjo apnuodyti vokiečiai arba kad jis nuodijosi pats.

Rusija anksčiau neigė atsakomybę ir už pasikėsinimą Anglijoje 2018 metais „Novičioku“ nužudyti buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį bei jo dukterį, taip pat už virtinę kitų panašių incidentų.

NATO vadovas: nėra abejonių, kad tai „Novičiok“

Šiaurės Atlanto aljanse neabejojama, kad rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės, penktadienį pareiškė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.
„Vokietija informavo sąjungininkes apie specialios laboratorijos atliktų tyrimų rezultatus. Jie įrodo, kad, be jokių abejonių, ponas Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės“, – sakė NATO vadovas spaudos konferencijoje.

Jis pridūrė, kad „šio [cheminio] ginklo panaudojimas kelia pasibaisėjimą, ir visos NATO sąjungininkės šiandien vieningai pasmerkė šią ataką“.

„Bet koks cheminių medžiagų panaudojimas liudija nepagarbą žmogaus gyvybei ir yra nepriimtinas tarptautinių normų pažeidimas“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.

NATO taip pat paragino Maskvą atlikti tarptautinį tyrimą dėl A. Navalno apnuodijimo ir atskleisti Cheminio ginklo draudimo organizacijai (OPCW) „Novičioko“ programą.

„Rusijos vyriausybė turi pilnai bendradarbiauti su Cheminio ginklo draudimo organizacija atlikdama nešališką tarptautinį tyrimą“, – sakė J. Stoltenbergas po skubaus Šiaurės Atlanto tarybos susitikimo.

„Mes taip pat raginame Rusiją visiškai atskleisti OPCW „Novičioko“ programą“, – pridūrė jis.

44 metų A. Navalnas rugpjūčio 20-ąją blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire turėjo grįžti į Maskvą. Lėktuvas nutūpė Omske ir dvi dienas A. Navalnas buvo gydomas šio miesto ligoninėje, o vėliau buvo perkeltas specializuotam gydymui į kliniką Berlyne.

Rugsėjo 2 dieną Berlynas paskelbė, jog kariškių laboratorijoje atlikti medicininiai testai pateikė „aiškių įrodymų“, kad A. Navalnas buvo paveiktas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Sovietų Sąjungoje baigiantis Šaltajam karui sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ Jungtinės Karalystės Solsberio mieste 2018 metais buvo apnuodytas ir buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis bei jo duktė. Ši medžiaga priklauso cholinesterazės inhibitoriams.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino Maskvą pateikti paaiškinimus dėl numanomo A. Navalno apnuodijimo. Anot jos, opozicionierius tapo nusikaltimo auka ir yra tiksliai nustatyta, kad jo organizme aptikta medžiagos, priklausančios tai pačiai grupei kaip ir „Novičiokas“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Maskva pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti su Vokietija aiškinantis situaciją dėl A. Navalno. Tačiau jis pridūrė, kad į ankstesnius oficialius Maskvos paklausimus Berlynas iki šiol neatsakė.

D. Peskovas taip pat sakė, kad „iki ligonio perkėlimo į Berlyną mūsų šalyje laikantis visų tarptautinių standartų buvo atliktas kompleksas tyrimų, jokių nuodingųjų medžiagų nebuvo aptikta“.