Rusija nenori veltis į naujas brangiai kainuojančias ginklavimosi lenktynes su Jungtinėmis Valstijomis, trečiadienį pareiškė vienas aukšto rango Kremliaus padėjėjas, kalbėdamas po to, kai Maskva paskelbė stiprinsianti savo branduolinį arsenalą.

„Esame nusistatę prieš ginklavimosi lenktynes, nes tai, savaime suprantama, silpnina mūsų galimybes ekonomikos srityje. Ir mes iš principo esame prieš tai nusistatę“, – per spaudos konferenciją sakė prezidento Vladimiro Putino padėjėjas užsienio reikalų politikai Jurijus Ušakovas.

Kremlius: Rusija ne grasina Vakarų šalims, o imasi atsakomųjų priemonių

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį žurnalistams pareiškė, kad Rusija nesiima veiksmų, dėl kurių Vakarų šalys turėtų nerimauti.

„Ne Rusija artėja prie šalių sienų, tai NATO karinė infrastruktūra artinasi prie Rusijos sienų“, – pareiškė D. Peskovas.

„Žinoma, kad tai kelia Rusijos susirūpinimą. Kaip prezidentas paaiškino, visa tai verčia Rusiją imtis veiksmų, užtikrinančių jos interesus, saugumą ir paritetą. Rusijos prezidento žodžiai reiškia, kad nėra jokių veiksmų, kurie galėtų ar turėtų kelti kieno nors susirūpinimą“, – pažymėjo Kremliaus atstovas.

D. Peskovas taip pat pakomentavo NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo antradienį išsakytus žodžius apie Rusijos „branduolinę retoriką“.

„Rusijos prezidentas gana argumentuotai išdėstė Rusijos poziciją strateginio saugumo srityje, atgrasomąjį branduolinių ginklų poveikį, vargu, ar kas galėtų tai užginčyti“, – pareiškė Kremliaus atstovas.

DELFI primena, kad antradienį V. Putinas pareiškė, kad šalies ginkluotosioms pajėgoms šiemet bus pateikta 40 naujų tarpžemyninių balistinių raketų, kurios galinčios įveikti bet kokią raketinę gynybą, tiesmukai primindamas apie Rusijos branduolinę galią dėl Ukrainos kilus įtampai santykiuose su Vakarais.

„Šiais metais branduolines pajėgas papildys daugiau kaip 40 naujų tarpžemyninių balistinių raketų, kurios gali įveikti bet kurias, techniškai tobulas priešraketinės gynybos sistemas“, – pasakė prezidentas.

Šitokį pareiškimą V.Putinas paskelbė antradienį atidarydamas tarptautinį karinį techninį ginkluotės forumą „Armija-2015“ į vakarus nuo Maskvos esančiame Alabino poligone, kur išstatyti naujausi rusiški ginklai.

Jis dar pridūrė, kad kariškiai gaus ir kitų naujų ginklų, iš kurių paminėtini tankai „Armata“ ir kita šarvuota technika, kuri pirmą kartą buvo parodytą per paradą Raudonojoje aikštėje praėjusį mėnesį.

„Mes skyrėme ir skirsime ypatingą dėmesį plataus masto valstybinės ginkluotės programos realizavimui, gynybos ir pramonės komplekso modernizavimui“, – pažymėjo V.Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat pranešė, kad kariškiai pradės naujos radiolokacinės stoties (RLS), stebėsiančios objektus vakarų kryptimi, bandymus.

„Balandį pradėjo veikti visu pajėgumu RLS Armavire. Artimiausiais mėnesiais bus pradėti valstybiniai naujo radiolokacinio mazgo, galinčio aptikti oro taikinius už horizonto, bandymai. Kiek vėliau jis kontroliuos vakarų strateginę kryptį“, – nurodė V.Putinas ir pridūrė, kad panašus RLS mazgas bus kuriamas ir rytų kryptimi.

V. Putinas antradienį pareiškė, kad jo šalis gintųsi, jeigu pajustų grėsmę sau, pridūręs, kad NATO „eina prie jos sienų“.

„Jeigu kas nors sukelia grėsmę mūsų teritorijoms, tuomet turime atitinkamai nukreipti mūsų ginkluotąsias pajėgas, šiuolaikines puolamąsias priemones į tas teritorijas, iš kurių kyla grėsmė mums“, – V.Putinas sakė Pamaskvėje per susitikimą su Suomijos vadovu Sauli Niinisto.

„Jeigu grėsmė kils iš kaimyninės valstybės, Rusija turės atitinkamai reaguoti ir vykdyti gynybos politiką tokiu būdu, kad neutralizuotų jai kylančią grėsmę“, – pridūrė Kremliaus vadovas.

„Būtent NATO eina prie mūsų sienų, o ne mes kur nors judame“, – pažymėjo Rusijos prezidentas, kai buvo paklaustas apie Maskvos ir Aljanso pastangas stiprinti savo karines pajėgas regione.

Vis dėlto jis pridūrė, kad apžvalgininkai neturėtų „neproporcingai išpūsti“ numanomos NATO grėsmės.

„Žinoma, mes viską analizuosime, atidžiai stebėsime. Kol kas nematau, kad verstų mus ypač nerimauti, – pažymėjo V.Putinas. – Visa tai daugiau politiniai signalai, nukreipti į Rusiją ir jos sąjungininkus.“