Šią organizaciją 2021 metais Tampoje JAV Floridos valstijoje įkūrė buvę kariškiai, kad po chaotiško dalinių išvedimo iš Afganistano padėtų evakuoti JAV sąjungininkus. Kad abu kūdikius perduotų tėvams, organizacija pirmą kartą dirbo Rusijoje.

Kūdikių surogatinė motina kilusi iš Donbaso Rytų Ukrainoje, kuris jau nuo 2014 metų iš dalies okupuotas prorusiškų separatistų. Po Rusijos invazijos į Ukrainą moteris pradžioje pabėgo į Rusijos aneksuotą Krymą, o tada į Sankt Peterburgą, kur, anot duomenų, rugsėjo pradžioje pagimdė dvynukus.

Gimę naujagimiai buvo apgyvendinti našlaičių namuose. Jų tėvai, neįvardijama pora iš Teksaso, pradžioje nesėkmingai mėgino pasiimti vaikus. Galiausiai jie kreipėsi į „Project Dynamo“. Tada vienas jos įkūrėjų Bryanas Sternas išvyko į Estiją, kad Narvoje prie Rusijos sienos pasirengtų evakuacijos akcijai.

Organizacija pranešime nenurodė, kaip kūdikiai buvo paimti iš našlaičių namų. Tačiau jie esą nebuvo pagrobti. Padedant „kontaktiniams asmenims“ iš Estijos, vaikai buvo evakuoti. B. Sternas padėkojo JAV ambasadoms Maskvoje ir Taline, tačiau detalių nenurodė. Paklaustas, kokią paramą suteikė ambasados, organizacijos atstovas tepasakė, kad jos „suvaidino tam tikrą vaidmenį“.

Ir JAV valstybės departamentas atsisakė pateikti komentarą. Eiga žinoma, sakė atstovas. Tačiau dėl duomenų apsaugos šiuo metu daugiau informacijos esą nebus.

JAV porų vaikai, kuriuos užsienyje pagimdo surogatinės motinos arba kurie gimsta po dirbtinio apvaisinimo, automatiškai įgyja JAV pilietybę. Vienintelė sąlyga – kad mažiausiai vienas tėvų genetiškai būtų susijęs su vaiku.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją