„Tyrimas apie kilmę politizuojamas, nes nesuteikiama tokia prieiga prie informacijos ir duomenų, kokios reikėtų tikėtis“, – teigė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Mes prašome Kinijos: pasidalinkite duomenimis“, – teigė jis, iškeldamas sankcijų galimybę, jei šalis nebendradarbiaus.

Kai kurios PSO narės, vedamos Vokietijos, siekia sudaryti pasaulinę pandemijos sutartį, kuri, be kita ko, skatintų skaidrumą ir bendradarbiavimą.

„Mums reikia realių visų šalių narių ir visų sutartį norinčiųjų pasirašyti įsipareigojimų, kad, kilus protrūkiui, jie bus visiškai skaidrūs“, – teigė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas, antrindamas T. A. Ghebreyesusui.

Anot jo, jei taip nebus, turi laukti pasekmės.

Kinija iki šiol atsisakė skelbti neapdorotus duomenis apie pirmuosius 174 pacientus, veikiausiai užsikrėtusius SARS-CoV-2 koronavirusu. Šalis ginasi nuo visų jos adresu skriejančių kaltinimų ir teigia, kad tyrimas dėl užkrato kilmės yra politizuojamas, ypač Jungtinių Valstijų.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė, jog Kinija slepia „kritiškai svarbią informaciją“ apie COVID-19 kilmę, kai JAV žvalgybos bendruomenė pareiškė nemananti, kad virusas buvo sukurtas kaip biologinis ginklas, nors ir nepriėjo vieningos nuomonės, ar virusas „paspruko“ iš laboratorijos.

Jungtinės Valstijos nemano, kad Kinijos pareigūnai iš anksto žinojo apie virusą prieš prasidedant pirmajam pandemijos protrūkiui, kuris iki šiol pareikalavo 4,5 mln. gyvybių, teigiama neįslaptintoje nekantriai lauktos žvalgybos ataskaitos santraukoje.

„Kinijos Liaudies Respublika turi kritiškai svarbios informacijos apie šios pandemijos kilmę, tačiau Kinijos vyriausybės pareigūnai nuo pat pradžių stengėsi neleisti tarptautiniams tyrėjams ir pasaulinės visuomenės sveikatos bendruomenės nariams prieiti prie šių duomenų“, – sakoma J. Bideno pareiškime.

„Kinija ir toliau atmeta raginimus užtikrinti skaidrumą ir neskelbia informacijos, nors pandemijos aukų skaičius ir toliau didėja“, – pridūrė jis.

JAV žvalgybos nariai atmetė versiją, kad koronavirusas buvo sukurtas kaip ginklas, o dauguma agentūrų „daro tam tikrą prielaidą“, kad virusas nebuvo genetiškai modifikuotas.

Visgi žvalgybos bendruomenės nuomonė dėl patogeno kilmės išlieka susiskaldžiusi. Keturios agentūros ir Nacionalinė žvalgybos taryba mano, kad natūrali su gyvūnais susijusi viruso kilmė yra tikėtinas paaiškinimas. Viena agentūra pirmenybę teikia viruso išplitimo iš laboratorijos teorijai.

Trijų agentūrų analitikai negalėjo pateikti pagrįstų išvadų.

„Analitinių pažiūrų skirtumai daugiausia kyla dėl to, kaip agentūros vertina žvalgybos ataskaitas ir mokslo publikacijas, taip pat žvalgybos bei mokslinės informacijos spragas“, – teigiama santraukoje.

Žvalgybos bendruomenei ir pasaulio mokslininkams trūksta klinikinių mėginių ar epidemiologinių duomenų apie ankstyviausius COVID-19 atvejus.

Pasak J. Bideno, Jungtinės Valstijos ir toliau bendradarbiaus su sąjungininkėmis, siekdamos spausti Pekiną plačiau dalytis informacija ir bendradarbiauti su Pasaulio sveikatos organizacija.

„Turime turėti visapusišką ir skaidrią šios pasaulinės tragedijos apskaitą. Niekas mažiau nėra priimtina“, – pažymėjo jis.

Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuro teigimu, artimiausiu metu biuras peržiūrės įslaptintas ataskaitos dalis, atsižvelgdamas į istorinį pandemijos pobūdį ir visuomenės informavimo svarbą, tuo pačiu apsaugant šaltinius ir informacijos rinkimo metodus.

Pekinas atmeta JAV ir kitų šalių raginimus atnaujinti viruso kilmės tyrimą, kai po sausį įvykusio labai politizuoto PSO komandos vizito nepavyko suformuoti galutinių išvadų, bet Kinijai buvo pažerta daug kritikos dėl skaidrumo ir prieigos stokos.

Kinijos ambasada Vašingtone penktadienį paskelbtame pareiškime pasmerkė JAV žvalgybos agentūrų išvadas, gindama savo per pandemiją darytus ir su PSO tyrimus susijusius sprendimus.

„JAV žvalgybos bendruomenės ataskaita rodo, kad Jungtinės Valstijos yra linkusios eiti klaidingu politinių manipuliacijų keliu“, – sakoma ambasados ​​pranešime.

„Žvalgybos bendruomenės ataskaita grindžiama Kinijos kaltės prielaida ir skirta tik suversti visą kaltę Kinijai“ – pareiškę ambasada.

Pandemijos pradžioje COVID-19 natūralios kilmės hipotezė – kad žmonės virusu užsikrėtė nuo šikšnosparnių, greičiausiai dar per kitus tarpinius gyvūnus – sulaukė plataus pripažinimo.

Visgi laikui bėgant mokslininkams nepavyko nei tarp šikšnosparnių, nei tarp kitų gyvūnų aptikti viruso, atitinkančio genetinę SARS-CoV-2 sudėtį, o tyrėjai teigė esą labiau linkę svarstyti versiją, kad virusas išplito iš Uhano virusologijos instituto, kuriame atliekami šikšnosparnių koronaviruso tyrimai.

Tuo tarpu naujausi moksliniai straipsniai grąžina diskusijas atgal prie zoonozės versijos.

Kinijos ir Glazgo universiteto mokslininkai žurnale „The Science“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad „viruso perdavimas iš gyvūnais žmonėms yra labiausiai tikėtina COVID-19 pandemijos priežastis“.

Be to, žurnale „The Cell“ 21 aukščiausio lygio virusologų parengtame straipsnyje buvo padaryta aiški išvada: „Šiuo metu nėra įrodymų, kad SARS-CoV-2 yra laboratorinės kilmės“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)