Kaip pranešama svetainėje ibtimes.co.uk, naujojo „Al-Qaeda“ atstovo Hamzos bin Ladeno kreipimasis buvo paviešintas praėjus kelioms dienoms po to, kai Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) iniciatyva buvo išleisti tūkstančiai failų, gautų vykdant O. bin Ladeno nukovimu pasibaigusią operaciją Abotabade (Pakistane) 2011 metais.

O. bin Ladeno vadovavimo „Al-Qaeda“ laikais šios organizacijos teroristams teko prisiimti atsakomybę už 2001 metų rugsėjo 11-ąją Jungtinėse Valstijose įvykdytus išpuolius, nusinešusius bemaž 3 tūkst. žmonių gyvybes.

„Al-Qaeda“ paskelbtame vaizdo įraše buvusio teroristų lyderio sūnus H. bin Ladenas šlovina tėvą už pastangas atgaivinti džihado dvasią, nugalėti Sovietų Sąjungą ir sutrinti į miltus Jungtinių Valstijų prestižą suduodant smūgį „į pačią jų širdį“.

Taip jo žodžius perteikia teroristų veiklą internete stebinti bendrovė „SITE intelligence group“.

28 metus, kaip manoma, turintis H. bin Ladenas paskatino islamo išpažinėjus sekti tėvo pėdomis, nes tai, anot jo, buvo asmenybė, sugebėjusi prikelti orumo, laisvės ir didybės siekį kiekvieno musulmono širdyje ir visą savo jaunystę paskyrusi džihadui.

„Jis davė žmonijai pamoką sukildamas prieš tironus tuo metu, kai ištisos minios buvo pasirengusios pulti ant kelių ir lankstytis prieš Baltuosius rūmus“, – sakė H. bin Ladenas kalbėdamas apie tėvą.

„Musulmonai turi regėti jį tinkamoje šviesoje – kaip pavyzdinį ir simbolinį lyderį – tikrą legendą šių dienų legendų kontekste“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas toliau H. bin Ladenas paragino musulmonus „atkeršyti jų valdovą nužudžiusiems amerikiečiams, ypač tiems kurie dalyvavo tame niekingame nusikaltime“.

Į viso pasaulio musulmonus H. bin Ladenas kreipėsi kaip tik tada, kai teroristinė grupė „Islamo valstybė“ palaipsniui netenka užimamų teritorijų Irake ir Sirijoje, kur buvo paskelbusi Islamo kalifatą.

Kai kurie analitikai mano, kad su „Islamo valstybe“ besivaržanti „Al-Qaeda“ tyčia ištaikė pačią palankiausią akimirką, tikėdamasi patraukti savo pusėn kuo daugiau kovotojų ir sutvirtinti savo pozicijas.

Hamza bin Ladenas gal ir nėra tapatus savo tėvui sukauptos patirties ir asmeninių savybių prasme, bet kraujo ryšys jam tikrai padeda. Jo vardas Vakarams kelia baimę, o raginimas kilti į džihado karą su Jungtinėmis Valstijomis ir jų sąjungininkėmis labai gerai apsvarstytas tiek turinio, tiek laiko prasme“, – svarsto kovos su terorizmu ekspertas Davidas Otto.

„Tuo metu, kai ISIS patiria žlugimą ir nesugeba išsilaikyti pažadėtoje žemėje Rakos ir Mosulo regionuose, „Al-Qaeda“ naudojasi proga atgauti jėgas ISIS sąskaita“, – pridūrė jis.

„Nepaisant strateginių skirtumų tarp ISIS ir „Al-Qaeda“, Hamzos bin Ladeno raginimas gali pasitarnauti kaip atsakas, kurio tik ir laukė nusivylę ISIS kovotojai. Ideologijos juk nesiskiria, tik keliai ne tie patys. „Al-Qaeda“ galėtų pakeisti ISIS, kol pastaroji nėra atsigavusi“, – kalbėjo specialistas.

„Nepaisant patirto sužlugdymo ISIS ir toliau siejama su klaikiausiu košmaru, be to, į įvykių sūkurį labai sparčiai grįžta „Al-Qaeda“. Tikėtina, kad ateityje teroristų atakos taps labiau chaotiškos ir primins konkurencinę kovą“, – konstatuoja D. Otto.