Tarp uždraustų importuoti ukrainietiškų prekių minimi kviečiai, kviečių ir rugių mišinys, salyklinis alus ir įvairių rūšių aliejai.

Be to, uždrausta įvežti mėsos, žuvies ir vėžiagyvių, moliuskų bei kitų vandens bestuburių ekstraktus ir sunką, vartoti paruoštą arba konservuotą žuvį, eršketų ikrus ir jų pakaitalus, konservuotas daržoves, vaisius, riešutus, uogienę, vaisių želę, marmeladą, vaisių arba riešutų tyrę, makaronus, vaisių ir daržovių sultis.

Importo iš Ukrainos draudimas taip pat palies žemės ūkio ir perdirbimo pramonės mašinų ir įrangos gamintojus

Į sąrašą taip pat įeina cukraus konditerijos gaminiai (įskaitant baltąjį šokoladą), kurių sudėtyje nėra kakavos, šokoladas ir kiti vartoti paruošti maisto produktai su kakava, duona, pyragai, sausainiai ir kiti duonos kepiniai bei konditerijos gaminiai iš miltų.

Be to, draudžiama importuoti vyną, įskaitant spirituotą, etilo alkoholį, tinktūras su spiritu, likerius ir kitus spiritinius gėrimus.

Eurazijos Ekonominės Sąjungos (EES) muitinės statistikos duomenimis, šių metų sausio–spalio mėnesiais Ukraina importavo į Rusiją 110,8 tūkst. tonų kviečių už 12,9 mln. JAV dolerių, 14,6 tūkst. tonų saulėgrąžų aliejaus už 11,1 mln. už JAV dolerių, 1,7 tūkst. tonų šokolado už 5,2 mln. JAV dolerių, bei 1,9 tūkst. tonų duonos ir miltinių konditerijos gaminių už 3,1 mln. JAV dolerių.

Remiantis Nacionalinės vartotojų apsaugos sąjungos duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių iš Ukrainos buvo importuota degtinės už 138 tūkst. JAV dolerių, – vos 0,3 proc. viso šio alkoholinio gėrimo importo į Rusiją, taip pat spiritinių tinktūrų už 182 tūkst. JAV dolerių ir putojančio vyno už 212 tūkst. JAV dolerių (0,2 procento).

Kalbant apie alkoholinius gėrimus, daugiausia buvo įvežta iš vynuogių gaminamų gėrimų – už 15,7 mln. JAV dolerių (2 proc. viso Rusijos importo).

Dmitrijus Medvedevas, Vladimiras Putinas

Etilo alkoholio iš Ukrainos iš esmės neįvežama, nurodė EES.

Sausio–spalio mėnesiais alaus importas į EES šalis siekė 35,9 mln. litrų arba 14,89 mln. JAV dolerių. Iš šio kiekio (vertės prasme) 98 proc. įvežta iš Baltarusijos, likę 2 proc. – iš Armėnijos. Nėra pateikta duomenų apie importą į Rusiją, tačiau Ukrainos alus, pavyzdžiui, prekinio ženklo yra „Obolon“ gaminiai, buvo tiekiamas į Rusijos rinką.

Importo iš Ukrainos draudimas taip pat palies žemės ūkio ir perdirbimo pramonės mašinų ir įrangos gamintojus. Tarp draudžiamų įvežti prekių yra sėjamosios ir sodinamosios mašinos, melžimo įrenginiai ir aparatai, pieno apdorojimo ir perdirbimo įranga, gyvulių pašarų paruošimo mašinos ir mechanizmai, sėklų, grūdų ir džiovintų ankštinių augalų valymo, rūšiavimo ir kalibravimo mašinos, miltų ir cukraus pramonės įranga, skirta kepinių gamybai.

Šeštadienį Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pasirašė vyriausybės dekretą, draudžiantį importuoti į Rusiją ar per jos teritoriją gabenti Ukrainoje pagamintas prekes.

Ukrainos prekių, įskaitant maisto produktus ir žaliavas, importo draudimas – tai atsakymas į Ukrainos sankcijas. „Tai yra atsakomoji priemonė į Ukrainos sankcijomis nustatytus apribojimus“, – tviteryje parašė D. Medvedevas.

Ukrainos ir Vakarų šalys taiko sankcijas Rusijai dėl jos 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir Maskvos paramos separatistams, veikiantiems Rytų Ukrainoje.

Rusijos vyriausybė gali nuspręsti panaikinti specialiąsias ekonomines priemones, jei Ukraina panaikins anksčiau taikytas ribojančias priemones konkrečioms Rusijos prekėms, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

Rusija jau ankščiau yra uždraudusi įvežti daugelį maisto produktų iš Ukrainos (įskaitant mėsą, mėsos produktus, pieną ir pieno produktus, žuvį ir žuvies produktus, daržoves ir vaisius, druską). Šių prekių embargas buvo įvestas nuo 2016 metų sausio 1 dienos.