Vienas aršiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų sekmadienį, kitą dieną po to, kai policija per nesankcionuotą mitingą Maksvoje sulaikė beveik 1 400 žmonių, buvo pristatytas į ligoninę.

A. Navalnas buvo hospitalizuotas dėl ūmios alerginės reakcijos, bet jo bendražygiai vėliau tvirtino manantys, kad jis buvo apnuodytas.

„Tai tikrai yra apnuodijimas kažkokia nežinoma chemine medžiaga“, – žurnalistams prie 64-osios Maskvos ligoninės, kurioje buvo gydomas Kremliaus kritikas, sakė advokatė Olga Mihailova.

Pasak vyro asmeninės gydytojos Anastasijos Vasiljevos, sekmadienį 43-ejų A. Navalnui buvo užtinę akių vokai, iš akies tekėjo skystis ir buvo išberta viršutinė kūno dalis.

Pirmadienį žurnalistams gydytoja sakė, kad tiek ji, tiek politikas mano, jog tokią reakciją galėjo sukelti „kažkokia cheminė medžiaga“.

A. Navalnas praėjusią savaitę buvo suimtas 30 parų dėl raginimo surengti nesankcionuotą protestą.

A. Vasiljeva nurodė, kad ligoninės gydytojai diagnozavo A. Navalnui odos ligą, ir sakė, kad jo būklė kiek pagerėjo dėl jam skirtų steroidų.

Vis dėlto vyrą nuspręsta grąžinti į areštinę, nors jo gydymą būtina tęsti, sakė A. Vasiljeva. Ji teigė būgštaujanti dėl grėsmės politiko sveikatai ir tikimybės, kad jo kameroje vis dar gali būti alerginę reakciją sukėlusios nuodingos medžiagos.

Tuo metu vienas minėtos Maskvos ligoninės vyresnysis gydytojas žurnalistus patikino, kad A. Navalno sveikatai joks pavojus negresia.

A. Vasiljeva savo ruožtu apkaltino ligoninės personalą nenorėjus išsiaiškinti, dėl ko sunegalavo opozicionierius.

„Aleksejų aiškiai išsiuntė atgal į sulaikymo centrą gavus įsakymų iš viršaus“, – teigė ji.

A. Vasiljeva gydė A. Navalną 2017 metais, kai jis vos neprarado regėjimo viena akimi, kai kažkoks užpuolikas šliūkštelėjo jam į veidą briliantinės žalumos.

Medikė sakė nerimaujanti dėl pažeistos akies būklės.

A. Navalnui anksčiau niekada nepasireikšdavo alergija, sakė ji.

„Supuvusi sistema“

Rusijos opozicijos lyderis atlieka 30 parų laisvės atėmimo bausmę, jam skirtą už tai, kad ragino maskviečius šeštadienį išeiti į gatves protestuoti prieš pareigūnų sprendimą neleisti dalyvauti žinomiems nepriklausomiems kandidatams rugsėjį vyksiančiuose Maskvos miesto dūmos rinkimuose.

Kremlius pirmadienį bandė išvengti naujos politinės krizės po to, kai šeštadienį policija brutaliai susidorojo su tūkstančiais taikių protestuotojų, reikalavusių laisvų ir sąžiningų rinkimų.

Prieš prasidedant demonstracijai Maskvos policija sulaikė nemažai populiarių opozicijos politikų, siekusių tapti kandidatais.

Pirmadienį garsiam opozicionieriui Iljai Jašinui buvo skirta 10 parų arešto, o kitam opozicijos atstovui Konstantinui Jankauskui – septynios paros arešto.

„Nebijau jūsų supuvusios sistemos, jūsų areštų ar jūsų sulaikymo centrų“, – teisme pareiškė I. Jašinas, vėliau paskelbęs savo kalbą socialiniuose tinkluose.

Opozicija ketina šeštadienį rengti naują protestą, kuriuo susidomėjimą socialiniame tinkle „Facebook“ išreiškė per 8 tūkst. žmonių.

Nepriklausoma politikė Julija Galiamina sakė, kad pareigūnai veikiausiai siekia užkirsti kelią naujiems protestams įkalindami pagrindinius aktyvistus.

Nepaisant to, tūkstančiai protestuotojų, tarp jų daug jaunų žmonių, šeštadienį pasirodė Maskvos centre vykusioje demonstracijoje ir susirėmė su policija.

Liberalioji Rusijos žiniasklaida pranešė, kad proteste galėjo dalyvauti iki 15 tūkst. žmonių, tuo metu oficialūs duomenys rodo, kad buvo apie 3,5 tūkst. dalyvių.

Vokietija pirmadienį paragino Rusiją nedelsiant paleisti beveik 1,4 tūkst. protestuotojų, sulaikytų per „neproporcingai griežtus policijos veiksmus“, nukreiptus prieš savaitgalio demonstracijos Maskvoje dalyvius.

Socialiniuose tinkluose rusai reiškė pasipiktinimą brutaliais policijos veiksmais ir dalijosi istorijomis apie sužeidimus ir sulaikymus.

Šeštadienį policijos pareigūnai lazdomis mušė protestuotojus ir nesirinkdami areštavo žmones, įskaitant senjorus ir eilinius praeivius.

V. Putinas savo ruožtu šeštadienį dalyvavo pasinėrime į Suomijos įlankos dugną giliavandeniu aparatu, o sekmadienį vadovavo dideliam karinio jūrų laivyno paradui Sankt Peterburge.

Aktyvistai bus „sodinami“

Įtakingas Rusijos portalas „The Bell“ pirmadienį rašė, kad Kremlius neįvertino maskviečių pykčio ir pasirengimo protestuoti.

„Dabar mums reikės galvoti, ką su visu tuo daryti“, – leidinys cituoja vieną šaltinį iš Kremliaus.

Vienas šaltinis „The Bell“ sakė, kad žymiausi aktyvistai bus „sodinami“ už grotų, o likusieji – gąsdinami.

Be kita ko, daugiau kaip 21 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, ragindami Maskvos merą Sergejų Sobianiną atsistatydinti.