Aukštesniojo rango pareigūnas agentūrai AFP sakė, kad atsargos šeštadienį, prižiūrint JT, iš Misratos uosto laivu išgabentos į Vokietiją.

Libijos nacionalinio susitarimo vyriausybės ministro pirmininko pavaduotojas Mussa el-Koni patvirtino informaciją apie šią operaciją: „Iš šalies išgabentas visas Libijos cheminis arsenalas“.

Anksčiau šį mėnesį Danijos vyriausybė pasiūlė atsiųsti konteinerių laivą, paramos laivą ir 200 žmonių, kurie padėtų įvykdyti šią operaciją, koordinuojamą JT remiamos Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW).

JT Saugumo Taryba liepos 22 dieną parėmė planus pašalinti iš Libijos šalies cheminius ginklus ir užkirsti kelią jiems patekti į ekstremistų rankas.

Ginklai buvo laikomi centrinėje Jafos teritorijoje, apie 200 km į pietus nuo Sirto miesto. Sirte nacionalinio susitarimo vyriausybę remiančios pajėgos kovoja su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais.

Libija prie JT cheminių ginklų likvidavimo konvencijos prisijungė 2004 metais. Tuo metu šalis skelbė turinti 24,7 tonos garstyčių dujų, 1 390 tonų cheminių medžiagų pirmtakų ir daugiau nei 3 500 aviacinių bombų, kurių sudėtyje yra cheminių ginklų.

Iki 2011 metų Libija eliminavo visas aviacines bombas, 51 proc. garstyčių dujų ir 40 proc. cheminių medžiagų pirmtakų. Tada operacijoms sukliudė sukilimas prieš Muamarą Kadafį.