„Neslėpsiu to fakto, kad „Mistral“ (karo laivų pardavimo kontraktas) mums nepadeda priimti teigiamų sprendimų dėl Prancūzijos priešraketinio skydo tiekėjų“, – pareiškė Lenkijos gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas interviu, kurį spausdina dienraštis „Rzeczpospolita“.

Anksčiau šį mėnesį Prancūzija pareiškė, kad stabdo sutarties dėl dviejų „Mistral“ klasės jūrų desanto laivų pardavimo Rusijai už 1,2 mlrd. eurų įgyvendinimą, jos sąjungininkėms NATO išreiškus susirūpinimą dėl Maskvos vaidmens Ukrainos krizėje.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as tada pažadėjo, kad spalį priims galutinį sprendimą dėl šio patrauklaus sandorio įgyvendinimo arba atsisakymo.

„Mes kritiškai vertiname šį sandorį. Niekas niekada to neslėpė nuo mūsų prancūzų partnerių“, – sakė T.Siemoniakas.

„Aš asmeniškai nenorėčiau kelti sąlygų Prancūzijai. Esu įsitikinęs, kad Prancūzija priims išmintingą ir atsakingą sprendimą, suprasdama, kad ji yra NATO narė ir žino kitų sąjungininkių nuomones“, – kalbėjo ministras.

Lenkija birželį atrinko prancūzų ginklų gamybos milžinę kompaniją „Thales“ ir jos JAV konkurentę „Raytheon“ kaip dvi paskutines varžoves jos paskelbtame naujos priešraketinės gynybos sistemos pirkimo konkurse. Šiai sistemai numatoma skirti 5,8 mlrd. eurų per 10 metų laikotarpį. „Raytheon“ siūlė savo „Patriot“ gynybos sistemą.

Karinės įrangos atnaujinimui – priešraketinio skydo, šarvuotų transporterių, povandeninių laivų ir bepiločių lėktuvų pirkimui – Lenkija per dešimtmetį yra numačiusi skirti 33,6 mlrd. eurų.

Paaštrėjus konfliktui kaimyninėje Ukrainoje Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pasiūlė padidinti išlaidas gynybai nuo dabartinių 1,95 proc. iki 2 proc. BVP.