Šis pareiškimas buvo netikėtas - jis buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po to, kai J.Huntsmaną išgyrė vienas autoritetingas dienraštis Pietų Karolinoje, kur ateinantį šeštadienį vyks pirminiai rinkimai, galimai nulemsiantys M.Romney paskyrimą respublikonų kandidatu į Baltuosius rūmus.

J.Huntsmano kampanijos darbuotojai sakė televizijoms "ABC News" ir CNN, kad oficialus pareiškimas bus paskelbtas pirmadienį ir kad lenktynes paliekantis kandidatas oficialiai palaikys M.Romney - taip pat išpažįstantį mormonų tikėjimą ir daugelio laikomą nuosaikių pažiūrų respublikonų.

J.Huntsmano kampanijos atstovas Timas Milleris sakė, kad jo viršininkas, kuris prieš įsitraukdamas į kovą dėl Baltųjų rūmų buvo prezidento Baracko Obamos pasiuntinys Kinijoje, "didžiuojasi lenktynėmis, kuriose jis dalyvavo", tačiau "nenorintis stovėti (M.Romney) kelyje".

J.Huntsmanas, kuris 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku turėtų kalbėti spaudos konferencijoje Pietų Karolinos mieste Mirtl Biče, daugelio respublikonų buvo vertinamas įtariai dėl savo glaudžių ryšių su B.Obama.

Nors jis yra pelnęs didelį autoritetą dėl savo pasiekimų užsienio politikoje, o pernai birželį įspūdingai pradėjo savo rinkimų kampaniją prie Laisvės statulos Niujorke, J.Huntsmanui nepavyko užsitikrinti respublikonų palaikymo per iki šiol vykusius dvejus pirminius rinkimus.

J.Huntsmanas nusprendė neagituoti rinkėjų Ajovoje, kurioje vyko pirmasis balsavimas, ir visas savo viltis sudėjo į Naująjį Hampšyra, kuriame, kaip jam atrodė, nuosaikiai konservatyvios idėjos turėjo sulaukti didesnio palaikymo.

"Ajovoje renkami kukurūzai. Tuo tarpu čia, Naujajame Hampšyre, iš tiesų renkami prezidentai", - kartą pareiškė šis 51 metų politikas, kuris yra vienos iš turtingiausių Amerikos giminių palikuonis.

J.Huntsmano viltys, kad jis laimės balsavimą Naujajame Hampšyre arba užims tvirtą antrąją vietą ir galės tęsti savo kampaniją, žlugo, kai jis liko trečias, gerokai atsilikęs nuo M.Romney ir Kongreso veterano iš Teksaso Rono Paulo (Rono Polo), pasisakančio už "mažą vyriausybę".

Jam pasitraukus, kovoje dėl respublikonų kandidato posto lieka penki dalyviai: M.Romney, R.Paulas, konservatyviųjų respublikonų vėliavnešys Rickas Santorumas, buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas ir Teksaso gubernatorius Rickas Perry.

Šis penketukas vėliau pirmadienį pasirodys respublikonų debatuose Mirtl Biče, kurie bus transliuojami per televiziją.