Lapkričio 9 dieną pasirašius paliaubų sutartį baigėsi daugiau nei mėnesį trukusios kautynės tarp Azerbaidžano ir Armėnijos dėl etninio armėnų kontroliuojamo anklavo, per 10-ojo dešimtmečio karą atsikračiusio Baku kontrolės.

Turkija buvo kaltinama siunčiant šimtus sirų samdinių kovoti azerbaidžaniečių pusėje atsinaujinusiame konflikte. Ankara tokius kaltinimus neigė.

NVO „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) duomenimis, siekiant paremti Baku iš viso buvo atsiųsta daugiau nei 2 580 Sirijos kovotojų, o 293 iš jų mirė.

„Daugiau nei 900 kovotojų iš Ankarą palaikančių grupuočių sugrįžo į Siriją keliomis bangomis“, – nurodė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas ir pridūrė, kad vėliausia grupė grįžo lapkričio 27 dieną.

Likę kovotojai turėtų atvykti namo artimiausiomis dienomis.

Grįžtantys grupuočių nariai plūsta į karo draskomos Sirijos proturkiškų sukilėlių kontroliuojamus šiaurinius miestus, tokius kaip Afrinas, Džarabulusas ir Babas, pažymėjo R. Abdel Rahmanas.

Prancūzija lapkričio viduryje ragino Rusiją, tarpininkavusią tariantis dėl Armėnijos ir Azerbaidžano paliaubų, išspręsti kilusius „neaiškumus“, įskaitant susijusius su užsienio kovotojų grįžimu.

Vienas diplomatinis šaltinis Prancūzijoje, pageidavęs likti anonimas, konflikte dalyvavusių užsienio kovotojų išvykimą tuo metu vadino „pagrindiniu regiono stabilumo elementu“.