Prancūzijos šiaurinėje pakrantėje įsikūrusios stovyklos iškeldinimo operacija truko 10 dienų. Joje varganomis sąlygomis gyveno daugiau nei 6 tūkst. migrantų – daugiausiai iš Afganistano, Sudano ir Eritrėjos.

„Šį rytą mes baigėme užduotį aprūpinti migrantus pastoge“, – paskelbė aukšto rango Kalė pareigūnas Vincentas Bertonas.

Ketvirtadienį išvežtos šeimos ir vaikai buvo apsistoję vienos nevyriausybinės organizacijos vadovaujamame centre prie lūšnų ir palapinių stovyklos, kuri buvo išardyta praėjusią savaitę, kai ją paliko migrantai.

Dauguma prieglobsčio prašytojų įveikė tūkstančius mylių, kad pasiektų Kalė, tikėdamiesi nelegaliai kirsti Lamanšo sąsiaurį ir patekti į Didžiąją Britaniją.

Spaudžiami Prancūzijos pareigūnų jie sutiko su jiems siūloma lova ir galimybe gauti prieglobstį Prancūzijoje, vengdami deportavimo į savo šalį.

Trečiadienį daugiau nei 1600 į Kalė be suaugusiųjų atvykusių nepilnamečių, kurie savaitei buvo perkelti į laivų konteinerių parką, buvo išmėtyti po pabėgėlių centrus kitose Prancūzijos dalyse, kur lauks pranešimo, ar jiems bus leista išvykti į Didžiąją Britaniją.

Nuo spalio vidurio Didžioji Britanija iš „Džiunglių“ priėmė daugiau nei 300 vaikų ir pažadėjo priimti dar šimtus.

Ministras pirmininkas Manuelis Vallsas sakė, kad „labai didžiuojasi“, jog vieno didžiausių lūšnynų Vakarų Europoje iškeldinimo operacija praėjo taikiai.

Stovyklos ardymo darbai buvo baigti pirmadienį vakare.

Pasak M. Vallso, „Džiunglių“ stovykla, kuri tapo vienu ryškiausių įrodymų, kad Europa nesugeba susidoroti su didžiausiu ją užplūdusiu migrantų srautu po Antrojo pasaulinio karo, pakenkė Prancūzijos reputacijai.

„Ji kūrė tokį Prancūzijos įvaizdį, kurio aš nenoriu matyti – vyrai, moterys ir vaikai gyveno apgailėtinomis sąlygomis“, – kalbėjo premjeras.

Tačiau mažiau nei už 300 kilometrų į Kalė maždaug 2 tūkst. migrantų gyvena panašiomis sąlygomis Paryžiaus gatvėse.

Pareigūnai turėtų greitai išvalyti po geležinkelio tinklu įsikūrusią pabėgėlių stovyklą Prancūzijos sostinės šiaurės rytiniame Stalingrado rajone.