Pietų Italija jau ilgą laiką yra geresnio gyvenimo Europoje siekiančių migrantų iš Afrikos traukos centras. Palankios oro sąlygos pastaraisiais mėnesiais paskatino daugiau žmonių, bėgančių nuo konfliktų, priverstinio ėmimo į karo tarnybą ar skurdo Šiaurės Afrikoje, leistis į pavojingą kelionę jūra. Šiais metais misijos „Mare Nostrum“ (Mūsų jūra) pajėgos išgelbėjo per 70 tūkst. migrantų.

Aukų skaičius taip pat didėja. Liepos pradžioje Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) pranešė, kad per pastaruosius šešis mėnesius Viduržemio jūroje žuvo 500 migrantų. Tokių aukų visais praėjusiais metais buvo 700.

Sekmadienio vakarą prekinio laivo įgula iš skęstančios valties išgelbėjo 61 migrantą ir aptiko penkis žuvusiųjų palaikus. Išgyvenusieji teigė, kad dar 15 žmonių tikriausiai nuskendo.

UNHCR informavo, kad Maltos pareigūnai šeštadienį rado 29 žmonių kūnus, kurie, kaip įtariama, mirė laive apsinuodiję anglies monoksidu.

40 žmonių laikomi dingusiais be žinios po to, kai penktadienį migrantų laivas nuskendo prie Libijos pakrantės, skelbė žiniasklaida, kurios pranešimų Italijos laivynas negalėjo patvirtinti.

Italijos karinio jūrų laivyno pajėgos patruliuoja vandenyse tarp Afrikos ir Sicilijos nuo spalio mėnesio, kada migrantų laivui nuskendus prie Italijos krantų žuvo 366 žmonės.