Remiantis BBC pranešimais, iš sukilėlių kontroliuojamos sostinės Sanos į Muskato miestą Omane gydymui vėliau pirmadienį bus evakuota 50 sukilėlių, taip pat trys Jemeno gydytojai ir JT gydytojas.

To pageidavo JT specialusis pasiuntinys Jemenui Martinas Griffithas. Jo pageidavimui pritarta, nes tai galėtų pasitarnauti kaip pasitikėjimo stiprinimo priemonė prieš taikos derybas.

Greitu metu Švedijoje turi vykti JT remiamos Jemeno vyriausybės ir husių sukilėlių taikos derybos. Jomis bus siekiama nutraukti kelerius metus šalyje vykstantį žiaurų karą.

2014 metais skurdžiame Jemene prasidėjo kruvinas konfliktas tarp husių sukilėlių ir prezidentui Abedrabbui Mansourui Hadžiui lojalių pajėgų. 2015 metais į karą įsikišo Saudo Arabijos vadovaujama koalicija ir iki dabar remia prezidentui lojalias pajėgas.

Karas sukėlė Jemene didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę. Konflikto metu žuvo tūkstančiai žmonių, o milijonai kitų atsidūrė ties bado riba.

JT duomenimis, per kovas žuvo mažiausiai 6 660 civilių ir dar 10 560 buvo sužeisti. Tūkstančiai kitų civilių mirė dėl priežasčių, kurių būtų galima išvengti, pavyzdžiui, neprievalgio, ligų ir prastos sveikatos.