Baltieji rūmai sekmadienį paskelbė sąrašą kviestinių svečių, kurie Atstovų Rūmų galerijoje prisidės prie pirmosios ponios Michelle Obamos ir kartu su įstatymų leidėjais, Aukščiausiojo Teismo teisėjais ir kitais aukštus postus užimančiais asmenims klausysis prezidento metinio pranešimo, kuriame jis išdėstys svarbiausius savo šių metų tikslus.

Pirmosios ponios pasirinktas kviestinių svečių, su kuriais ji kartu klausosi didžiulio dėmesio sulaukiančios valstybės vadovo metinės kalbos, sąrašas dažniausiai atspindi prezidento prioritetus, ir šie metai nėra išimtis.

Vienas Baltųjų rūmų kviestinių svečių – Refaai Hamo, kuris tik gruodžio 18 dieną atvyko į Detroitą su trimis dukterimis ir sūnumi po dvejų Turkijoje praleistų metų. Iš Sirijos jis išvyko, kai vyriausybinių pajėgų paleista raketa sugriovė kompleksą, kuriame šis vyras gyveno su šeima, nurodė Baltieji rūmai.

R. Hamo žmona, viena dukterų ir penki kiti šeimos nariai žuvo.

Turkijoje vyrui buvo diagnozuotas skrandžio vėžys. Jungtinės Valstijos suteikė jam ir jo vaikams pabėgėlių statusą, ir dabar jo šeima stengiasi iš naujo pradėti gyvenimą viename Detroito priemiestyje, Mičigane.

R.Hamo įtraukimas į kviestinių svečių sąrašą yra Obamų simbolinis atkirtis tiems respublikonų nariams Kongrese, kurie per pirmininį balsavimą bandė neleisti Sirijos pabėgėliams patekti į šalį, bijodami, kad įsimaišę tarp jų į valstijas gali prasmukti teroristai.

Į M.Obamos sąrašą taip pat įtrauktas buvęs JAV karys musulmonas Naveedas Shahas, kuris dar buvo vaikas, kai jo tėvai persikėlė į JAV iš Pakistano. 2006 metais jis įstojo į kariuomenę ir tarnavo Irake.

Čia irgi galima įžvelgti simbolinį prezidento atsaką Baltųjų rūmų šeimininko posto siekiančiam respublikonų favoritui Donaldui Trampui, kuris kursto antimusulmoniškas amerikiečių nuotaikas ir ragina laikinai įvesti draudimą musulmonams įvažiuoti į šalį.

Viena vieta antradienį turėtų likti tuščia, pagerbiant ginkluoto smurto JAV aukas, B. Obamai siekiant įveikti respublikonų pasipriešinimą siūlymams sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę šalyje.

Tarp svečių bus ir Jimas Obergefellis, kurio antidiskriminacinė byla pernai atvedė iki Aukščiausiojo teismo nutarties, legalizavusios tos pačios lyties santuokas visose valstijose.

Oscaras Vazquezas, kuris į Jungtines Valstijas atvyko būdamas vaikas, o vėliau suaugęs grįžo į Meksiką, išsikovojęs legalaus gyvenimo JAV teisę, kalbės apie B. Obamos indėlį įteisinant milijonus dokumentų neturinčių asmenų.

Tarp pakviestųjų bus ir seržantas Spenceris Stone'as, padėjęs sutrukdyti teroro išpuolį pernai viename traukinių Prancūzijoje; taip pat ir Lisa Jaster, viena iš trijų pirmųjų moterų, baigusių elitinę JAV armijos reindžerių mokyklą; taip pat ir iš Indijos kilęs inžinierius Satya Nadella, kriketo mėgėjas, poetas ir firmos„Microsoft“ generalinis direktorius.