„Melskimės už mūsų kurdų sąjungininkus, kuriuos gėdingai apleido Trumpo administracija. Šis žingsnis garantuos ISIS (džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, IS) prisikėlimą“, – parašė L. Grahamas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mes imsimės pastangų Kongrese, kad [Turkijos prezidentas Recepas Tayipas] Erdoganas brangiai sumokėtų“, – pažadėjo respublikonų senatorius.

Apie pradedamą operaciją prieš JAV sąjungininkes kurdų kovotojų pajėgas, kontroliuojančias šiaurės rytinę Sirijos dalį, Turkijos lyderis paskelbė po pokalbio su D. Trumpu telefonu. JAV prezidentas pažadėjo išvesti iš rajono amerikiečių karius.

„Raginu prezidentą D. Trumpą pakeisti [politikos] kursą, kol dar yra laiko sugrįžti prie saugumo zonos idėjos, kuri buvo veiksminga“, – pareiškė L. Grahamas. Šią žinutę jis perdavė ir JAV lyderio mėgstamai pokalbių ir naujienų laidai „Fox and Friends“.

Kurdų pajėgos vadovavo kovai su džihadistų judėjimu IS ir tapo pagrindiniais JAV partneriais šiaurės rytiniuose ir rytiniuose Sirijos rajonuose. Tačiau Ankara šias pajėgas laiko uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančios kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, teroristine atšaka.

D. Trumpas, daugelio respublikonų nepasitenkinimui, mažina JAV kariuomenės dalyvavimą operacijose užsienyje ir sako, kad amerikiečių kariai jau baigė savo kovos su IS misiją Sirijoje.