Jie buvo nugabenti į Jungtinių Tautų centrus Dohuke, šiauriniame Irake, rašo BBC.

Kol kas nėra aišku, ar jazidai iš nelaisvės pabėgo, ar buvo išlaisvinti, nes Jungtinių Tautų pareigūnai atsisakė komentuoti, nenorėdami išduoti informacijos, kuria būtų pakenkiama išlaisvinimams ateityje.

Užgrobusi šiaurės Irako miestą Sijarą 2014 m. ISIS užmušė arba į tikrą vergovę paėmė tūkstančius jazidų.

Kurdų karinės pajėgos, vadinamos Pešmerga, 2015 m. atgavo miesto kontrolę, bet daugybė jazidų buvo laikomi ISIS nelaisvėje kitose vietose, mat teroristai kontroliavo gana dideles teritorijas šiauriniame Irake.

36 išlaisvintieji, tarp kurių yra vyrų, moterų ir vaikų, taip pat buvo tapę teroristų vergais, sakė JT Humanitarinės pagalbos koordinacijos biuras.

Jazidai Dohuką pasiekė prieš dvi dienas ir buvo apgyvendinti specialiame centre, kur jie susitiko su šeimos nariais, jiems pasiūlyta medicininė ir psichologinė pagalba.

Kas yra jazidai?

- Tai šimtmečių senumo religinė šaka, aptinkama šiauriniame Irake, Sirijoje ir Kaukaze;

- Ši religija apima daugybės tikėjimų elementus, tarp jų ir zoroastrizmo;

- Pagrindinė dieviškoji figūra yra Malak Taus (Angelas povo pavidalu). Tai pats svarbiausias iš septynių angelų, valdžiusių Dievo sukurtą Visatą;

- Dauguma musulmonų ir kitų religinių grupių jazidus klaidingai regi kaip velnio išpažinėjus;

- Manoma, kad pasaulyje gali būti apie 500 000 jazidų, dauguma jų gyvena Irako Ninevos lygymose;

- 2007 m. džihadistai atakavo jazidų kaimus Ninevoje, nužudydami 400-700 žmonių.

Jungtinės Tautos paskelbė, kad ISIS prieš jazidus vykdo genocidą. Manoma, kad apie 1500 moterų ir mergaičių vis dar yra laikomos nelaisvėje kaip sekso vergės.

Praėjusių metų Jungtinių Tautų ataskaitoje teigiama, kad ekstremistai specialiai taikėsi į jazidus, siekdami pademonstruoti prieš juos kuo didesnį žiaurumą. Buvo nužudyta arba į nelaisvę paimta tūkstančiai jazidų, nes ISIS teroristai siekia sunaikinti jazidų gyvenimo būdą.

Kovo mėnesį Amal Clloney paragino Jungtines Tautas remti Jungtinės Karalystės pradėtą tyrimą apie ISIS įvykdytus nusikaltimus.

ISIS pastaruoju metu patiria spaudimą Irake, kur prarado didžiumą užkariautos teritorijos nuo 2014 m.

Irako pajėgos atsiėmė didžiąją dalį Mosulo, bet vis dar bando išstumti grupuotę iš Senamiesčio Vakaruose.