Jungtinėse Valstijose agentūra IRA kaltinama per socialinius tinklus vykdytais veiksmais, padariusiais poveikį visuotinei amerikiečių nuomonei per 2016 metais vykusią prezidento rinkimų kampaniją.

Daugelis pašalinto turinio, kaip skelbiama, buvo Federalinės naujienų agentūros (RIA FAN) paskelbta medžiaga. Bendrovės „Facebook“ saugumo tarnyba, išanalizavusi jai priklausančius puslapius ir publikacijas, priėjo prie išvados, kad FAN tiek technologijomis, tiek struktūra yra susijusi su agentūra IRA.

Pasak M. Zuckerbergo, agentūra ne kartą klaidino įvairiose pasaulio šalyse gyvenančius žmones ir darė jiems įtaką. „Mes nenorime, kad ji figūruotų bent viename pasaulyje egzistuojančiame „Facebook“ puslapyje“, – akcentavo jis.

Balandžio 3 d. agentūros FAN vadovas Jevgenijus Zubariovas pareiškė, kad „Facebook“, nepateikusi jokio paaiškinimo, užblokavo tam tikrus leidinius.

„Toks veiksmas prilygsta politinei cenzūrai. Jokio draudžiamo turinio mes neskelbėme“, – sakė J. Zubariovas medijų ir informacinių technologijų įmonei RBK ir pridūrė, kad ruošiasi kreiptis į tarnybą „Roskomnadzor“.

„Facebook“ ir „Google“ jau anksčiau yra skelbusios, kad pavyko aptikti tūkstančius neva naudotojų iš Rusijos įkeltų reklaminio pobūdžio pranešimų, turėjusių įtakos 2016 metais vykusių rinkimų rezultatui.

„Facebook“ duomenimis, vykdyta reklaminė kampanija galėjo paveikti 10 mln. Jungtinių Valstijų gyventojų. Tvirtinimai dėl neįprastos reklamos sąsajų su Rusija grindžiami ta aplinkybe, kad už tam tikrą kiekį publikacijų buvo atsiskaityta rubliais. Nemažai skelbimų galima be jokių išlygų priskirti politiniam turiniui. Kitais buvo siekiama paskatinti diskusijas lyties, rasės, teisės nešiotis ginklą ir kitomis temomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)