M. Doepfnerio teigimu, JK neišvengs trumpalaikių nesklandumų dėl birželio 23 d. referendume priimto sprendimo atsiskirti nuo ES, tačiau po 3-5 metų jai seksis geriau nei kontinentinei Europai. Jo manymu, trumpalaikiai „Brexit“ padariniai – tai valiutos svyravimai ir nestabilumas nekilnojamojo turto rinkoje, rašo „The Independent“.

Vis dėlto iš ES išstojusi JK galės laisvai įgyvendinti labai sveiką ir į talentus orientuotą imigracijos politiką. „Iš esmės integruojami ir kviečiami tie asmenys, iš kurių gaunama naudos, o ne tie, kurie tik pelnosi iš socialinės gerovės sistemos“, - neabejojo jis.

Deja, likusioms ES šalims narėms M. Doepfneris nieko gero neprognozavo. Jo teigimu, bus prarasta sveika JK įtaka, kalbant konkrečiau, pragmatiškumas ir orientacija į laisvą rinką, skatinę leistis į protingus kompromisus vykdant derybas bloke.

„Jei sprendimai bus priimami Prancūzijai, Ispanijai ir Italijai ieškant kompromisų su Vokietija, man tokia perspektyva kelia šiokį tokį nerimą“, - prisipažino jis.

„Jeigu Jungtinė Karalystė čia gali sukurti alternatyvą, man tai atrodo labai patrauklu“, – pridūrė jis.

Birželį vykusio referendumo rezultatai nustebino daugelį investuotojų ir įmonių vadovų, išprovokavę sunkiausią politinį bei finansinį sukrėtimą šaliai nuo Antrojo pasaulinio karo laikų ir didžiausią svaro sterlingų griūtį JAV dolerio atžvilgiu.

Jungtinės Karalystės sąjungininkai baiminasi, kad pasitraukimas iš ES gali tapti lūžio momentu tarptautiniuose santykiuose, kuris susilpnins Vakarus santykiuose su Kinija ir Rusija, sugriaus pastangas, skirtas eurointegracijai, ir pakenks pasaulinei laisvajai prekybai.

„Axel Springer“, didžiausio Europoje laikraščio „Bild“ leidėja, rugpjūtį sumažino savo pardavimų 2016 m. prognozę, nes svaro vertės kritimas dėl „Brexit“ smogė pajamoms, gaunamoms iš reklamos Jungtinėje Karalystėje.